Girdi fiyatlarına daha fazla katlanamayan üreticiler yumurta fiyatlarını yükseltti. Tüketici ise en temel protein kaynağına ulaşabilmek için artık çok daha fazla ödemek zorunda.

Yapılan zamlardan sonra enflasyon rekorunun sahibi de yumurta oldu.

Bebeğini yanlışlıkla fırına koyan anne katil oldu! Bebeğini yanlışlıkla fırına koyan anne katil oldu!

Son bir ayda yüzde 16,5 arttı fiyatı yıllık bazda ise 70’e ulaştı. Gezen yada organik tavuk yumurtası fiyatlarıysa çok daha fazla arttı.

Günde 30 bin yumurtanın üretildiği Bolu’daki yumurta çiftliğinden piyasaya tedarik sağlanıyor. Geçen yıl 1 yumurtanın maliyeti 45 kuruştu. Şimdi ise 73 kuruşa yükseldi. 30’luk bir karton yumurta tesiste 22 liraya mal ediliyor, marketlerde ise 30 lira civarında satılıyor.

Yumurta üreticisinin en büyük maliyet kalemlerinin başında yem geliyor. Yemin içine katılan Mısır2ın tonu geçen yıl bin 350 lira iken bu yıl 2 bin 800 lira oldu. Bu artışlar ise yumurta fiyatlarına zam olarak yansıyor.

Tüm maliyet kalemleri dolarla aslında. En temel gıdanın sofralara gelişi doların izin verdiği ölçüde gerçekleşiyor. Sadece yem fiyatları değil üreticinin bir başka gideri yumurtaların konduğu karton fiyatlarındaki artışta var. Geçen yıl 25 kuruştan alınan kartonlar bu yıl 43-45 arası seyrediyor.

Aslında üreticinin en büyük maliyet kalemini oluşturan Mısırda tam da hasat zamanı. Yani yumurta üreticinin ucuz mısıra ulaşması daha kolay olmalı. Bolu yumurta üreticileri birliği başkanı Murat Gayretli, mısır stokçulara dikkat çekiyor.

Yapılan market denetimlerinin fiyatları düşürmeyeceğini, asıl mısır stokçularının denetlenmesi gerektiğini söylüyor.