Protestocular başkent Hartum sokaklarına döküldü ve silah sesleri duyulduğu bildirildi.

Ülke derin bir ekonomik kriz içinde olmasına rağmen, daha fazla uluslararası destek vardı ve askeri bir devralma bunu büyük ölçüde riske atacak.

Kuzey Afrika ülkesinin başkentinden Pazartesi günü çekilen video görüntüleri, protestocuların yanan barikatları kurduklarını ve ordu karargahının yakınındaki bölgeye girdiğini gösterdi.

Bir gösterici, Haitham Mohamed, Agence France-Presse'ye (AFP) "Sudan'daki demokratik geçiş için hayatımızı vermeye hazırız" dedi.

Cinsel ilişkiye giren memurların görüntüleri internete düştü! Ülke karıştı! Cinsel ilişkiye giren memurların görüntüleri internete düştü! Ülke karıştı!

Başbakan Abdullah Hamdok, kabine üyeleri ve diğer sivil liderlerle birlikte ev hapsine alındığı bildirilenler arasında yer alıyor.

Enformasyon bakanlığından Facebook'ta yapılan açıklamada, tutuklananların "tanımlanamayan bir yerde" tutulduğu belirtildi.

Ayrıca Hamdok'a darbeyi desteklemesi için baskı yapıldığı, ancak bunu yapmayı reddettiği ve insanları "devrimi savunmak" için barışçıl protestolara devam etmeye çağırdı.

Orgeneral Burhan, askeri ve sivil liderler arasındaki güç paylaşımı düzenlemesinin bir parçası olan Egemen Konsey'e başkanlık ediyor.

Televizyonda yayınlanan bir konuşmada, politikacılar arasındaki çekişme, hırs ve şiddete teşvikin onu ulusun güvenliğini korumak ve "devrimin gidişatını düzeltmek" için harekete geçmeye zorladığını söyledi.

Sudan'ın hala "uluslararası anlaşmalara" ve Temmuz 2023'te yapılması planlanan seçimlerle sivil yönetime geçişe bağlı olduğunu söyledi.

Ancak Hartum'da binlerce protestocu darbeyi kınamak için şimdiden sokaklara döküldü. Bazıları "askeri yönetime hayır" sloganları attı.

Gösterici Sawsan Bashir AFP'ye şunları söyledi: "Sivil hükümet geri gelene ve geçiş süreci geri gelene kadar sokakları terk etmeyeceğiz."

Görgü tanıkları internetin kesildiğini ve şehir genelinde ordu ve paramiliter birliklerin konuşlandırıldığını söylüyor. Hartum havaalanı kapatıldı ve uluslararası uçuşlar askıya alındı.

Ordunun bu hareketi uluslararası düzeyde kınandı.

İngiltere'nin Sudan ve Güney Sudan özel elçisi Robert Fairweather, sivil liderlerin askeri olarak tutuklanmasının "devrime, geçiş sürecine ve Sudan halkına ihanet" olduğunu tweetledi.

ABD, BM, AB ve Arap Birliği de derin endişelerini dile getirdiler.