İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) her yıl geleneksel olarak açıkladığı “Türkiye’nin En Büyük 500 Kuruluşu” listesinde en çok firma sayını artıran dört kent sırasıyla Kahramanmaraş, Kocaeli, Gaziantep ve Kayseri. Bu şehirler haricinde Adana, Bilecik, Hatay, Karabük, Kütahya, Manisa ve Tekirdağ da listedeki firma sayılarını artırdı.

İSO 500’de en çok firma ile temsil edilen şehir kan kaybetmesine rağmen hala İstanbul. İstanbul’dan 158 firma listede yer aldı. Bundan tam on yıl önce açıklanan verilere göre İstanbul’dan 193 firma listedeydi. Bu veriler ışığında İstanbul on yılda yüzde 18’i aşkın kan kaybetti. Listenin en çok firmaya sahip ikinci kenti 41 şirketle Kocaeli. Kocaeli’ni 40 firma ile İzmir takip ediyor. Ancak Ege Bölgesi Sanayi Odası’ndan bir önceki dönem 44 firma listede yer alıyordu. Sanayinin gözbebeği olan kentlerden Bursa da kan kaybı yaşıyor. Geçen yıl 26 firma ile temsil edilen Bursa, bu yıl 22 şirketiyle listede.

iso-500un-sampiyonu-dort-buyuk-0-1gngr5k8

Listeden bu yıl iki kent düştü, bir kent ismini tek firmayla listeye yazdırdı. Düzce’den iki firmanın liste dışı kalması nedeniyle, kent artık devler liginde yok. Bu firmalardan biri çelik boru diğeri gıda üreticisi. Afyon da geçen dönemde bir firma ile temsil ediliyordu. Bu gıda firması da bu dönem listeye veda edince, Afyonkarahisar listeye giremedi. Elazığ ise geçen yıl İlk 500’de yoktu. Bu yıl listeye 201’inci sıradan giren Eti Krom sayesinde ismini listeye yazdırdı. Firma 2,4 milyar liralık üretimden satışa sahip.

Pide değil ‘pembe’ kuyruğu! Geldiğini duyunca mağazaya akın ettiler… Tanesi 25 bin lira Pide değil ‘pembe’ kuyruğu! Geldiğini duyunca mağazaya akın ettiler… Tanesi 25 bin lira

Ankara da gerileyen kentler arasında

Bu arada yaptığımız listede İstanbul dışında Ankara’yı da Anadolu kentlerinin dışında tutuyoruz. Önceki dönem 30 firma ile listede yer alan Ankara, bu dönem 26 şirketiyle listede temsil ediliyor. Kamunun da geçen dönem 9 olan firma sayısı 8’e geriledi.