Termik Santrali’nin bulunduğu bölgede çevre için büyük olumsuz etkileri olduğu yapılan çalışmalar ve araştırmalarla ortaya kondu.

Elbistan’dan tüm vücudu yaralarla kaplanan kadının yardım çığlığı! Elbistan’dan tüm vücudu yaralarla kaplanan kadının yardım çığlığı!

Kahramanmaraş-Afşin bölgesinde yapılan bilimsel çalışmalarda; Kömürün bileşiminde bulunan toksit zehirli olan elementler filtresiz baca sistemi sonucu ( Arsenik, Kadmiyum, Kobalt, Krom. Nikel, Kurşun, Uranyum, Bakır, Kükürt vb ) önemli oranda ve yüksek yanma sıcaklığı ile gaz olarak yaklaşık 25 km2 çapında çevreye rüzgar ve yağışlar ile yayılarak çevre arazilerin yüzeylerinde çökelim ve birikim göstermekte olduğu tespit edildi.

A TERMİK SANTRALİ NİN ÇEVRE VE TOPRAK KİRLİLİĞİNE ETKİSİ ÜZERİNE YAPILAN ÇALIŞMALAR ;

• Bacalardan çıkan kükürt, azot ve karbon oksitler havada su buharı ile birleşerek asit yağmurlarını oluşturur.

• Bu asit yağmurları toprak ve su kirliliğine neden olmakla birlikte aynı zamanda yer altı suyuna karışır ve en önemlisi de yağışlarla bitki stomaları yoluyla bitkilerin bünyesine geçerek kurumalarına sebep olur.

• Kömürün yanması sonucu filtresiz bacalardan ortaya çıkan küller çevreye rüzgar ve yağış ile dağılarak olumsuz etkide bulunurlar.

• Ayrıca yine küllerin taşınması ve depolanması sırasında kül partikülleri rüzgar ve diğer etmenler ile çevreye yayılarak toprak ve bitki yüzeylerini kaplar.

A TERMİK SANTRALİNİN BİTKİ VE TARIMA OLUMSUZ ETKİLERİ;

1- Ekilen ürünlerde döllenme ve gelişmesini olumsuz etkileyerek çiftçinin birim alandan alacağı verimi düşürmekte

2- Ekili ürünün kalitesini bozarak ( protein, şeker, nişasta, yağ oranı vs.) elde edilen ürünün pazarlamasını sıkıntıya düşürmekte.

3- Tarım alanları üzerine düşen ağır metaller toprak bünyesine girerek toprak yapısını bozmakta. Toprağın verimliliğini , su tutma kapasitesini , makro ve mikro besin elementi alımını düşürmekte . Topraklarımız asitleşerek tarıma elverişsiz hale gelmekte.