Bazen beslenme şeklimiz de sadece göbekten kilo almamıza neden olabiliyor. Bu durumda farklı diyet tipleri devreye giriyor. Buğday göbeği diyeti, tamamen tahılsız bir beslenme şeklidir. Bira göbeği olarak da bilinen buğday göbeğinden kurtulmak için buğday göbeği diyetine bir şans vermeyi düşünebilirsiniz. 

BUĞDAY GÖBEĞİ DİYETİ NEDİR?

Dr. William Davis tarafından keşfedilen buğday göbeği diyeti, pirinç, mısır, buğday, tahıl ve hatta buğday bazlı ürünler ve glütensiz ikameler dahil olmak üzere tüm tahılları tüketmeyi reddeden, glütensiz diyetin daha katı bir halidir. Bu diyetin arkasındaki teori, viseral yağın birikmesini önlemeye yardımcı olmak ve böylece “bira göbeği” olarak bilinen “buğday göbeği”ni eritebilmektir. 

Tahıllar, insan beslenmesinde nispeten yeni bir katkıdır. Buğday göbeği diyetinin geliştiricileri, tahılların beyin üzerinde uyuşturucuya benzer etkileri olabileceğini iddia ediyor. Başka bir deyişle, tahıllar bağımlılık yapabilir. Bağımlılık yapan tahıllar daha fazla aç hissetmeye, basit şekerin fazla tüketilmesine ve bağırsakta yağ depolanmasına yol açar. Tahılları keserek ve bu karbonhidratları meyve, sebze ve baklagillerle değiştirerek besin ihtiyaçlarınızı karşılayabilir ve aynı zamanda zayıflama çabanıza katkıda bulunabilirsiniz.

GÖBEK ERİTME DİYETİ NASIL YAPILIR?

Buğday göbeği diyet planı, tüm tahılları tüketmeyi bırakmaktan oluşuyor. Ancak bu diyette kısıtlanan sadece tahıllar değil. İşte buğday diyetinde tüketebileceğiniz, sınırlı tüketebileceğiniz ve tüketemeyeceğiniz yiyecekler…

SINIRSIZ TÜKETİLEBİLECEK YİYECEKLER

Sebze

Et ve yumurta

Peynir

Öğütülmüş keten tohumu

Baharatlar

Avokado

Ham fındık ve tohumlar

Yağlar

Şekersiz çeşniler

SINIRLI TÜKETİLEBİLECEK YİYECEKLER

Meyve suyu

Meyve

Süt ve yoğurt

Fasulye ve mercimek

Soya ürünleri

Buğday ve glüten olmayan tahıl kaynakları

Mısır

TÜKETİLMEMESİ GEREKEN YİYECEKLER

Ekmek, Pizza

Mısır gevreği

Cips ve kraker

Fast food

İşlenmiş gıdalar ve tatlılar

Tahıl bazlı tatlılar ve atıştırmalıklar

SANKO Hastanesi’nde “Lomber ve Pelvis Görüntüleme Kursu” SANKO Hastanesi’nde “Lomber ve Pelvis Görüntüleme Kursu”

Trans yağ

Yüksek düzeyde ilave şeker içeren yiyecekler

Buğday ekmeği ve lavaş

İlgili Haber

1 haftada göbek eritme diyeti (7 günlük tam diyet listesi)

BUĞDAY GÖBEĞİ DİYETİNİN FAYDALAR

Buğday göbeği diyetinin faydaları şu şekilde sıralanabilir:

Kilo vermeye yardım eder

Açlık hissini azaltır

Sindirimi düzenler

Çoğu insan glüten duyarlılığını çölyak hastalığıyla ilişkilendirirken, bazı insanlar tahılları tam olarak sindirmek için daha çok mücadele eder. Bu durum da gaz, hazımsızlık, kramp ve şişkinliğe neden olur. Buğday göbeği diyeti, bu gibi sorunları ortadan kaldırırken, negatif bakteriler kolayca çoğalamayacakları için genel bağırsak sağlığınız da fayda sağlayacaktır. 

Diyetinize bağımlılık yaratan tahıl proteinleri ilavesi olmadan, öğünler arasında atıştırmayı da azaltabileceksiniz. Bu sayede gün için kalori kurallarınızda bağlı kalabilecek, böylece daha rahat kilo verebileceksiniz. 

YAN ETKİLERE DİKKAT!

Kalori alımının büyük bir bölümünü ortadan kaldıran herhangi bir diyette olduğu gibi, buğday göbeği diyetinde besin eksikliği riski bazı durumlar vardır. Ortadan kaldırılan gıdaların birçoğunun kalp sağlığı ve obezite için tehlikeli olduğu bilinmekle birlikte, fasulye ve baklagiller gibi besinler geleneksel olarak sağlıklı bir diyette besin açısından yoğun yiyecekler olarak kabul edilir. Bu diyet aynı zamanda daha pahalı olabilir, çünkü daha iyi kesim et ve pahalı olabilecek bazı glütensiz yiyecekler satın almanız gerekir. Buğday göbeği diyetine başlamadan önce bir doktor veya beslenme uzmanına danışmanız faydalı olacaktır.