Cihaz, depresyonla bağlantılı beyin aktivitesi kalıplarını tespit ederek ve beynin derinliklerine iletilen küçük elektriksel uyarı darbeleri kullanarak bunları otomatik olarak keserek çalışır.

36 yaşındaki Sarah, terapinin onu "yaşamaya değer bir hayata" döndürdüğünü ve beş yıl sonra ilk kez spontane gülmesine izin verdiğini söyledi.

Terapi sadece bir hastada test edilmiş olsa da ve sadece ciddi hastalığı olanlar için uygun olsa da başarının son derece önemli olduğu görülüyor.

Akıl hastalığının semptomlarının altında yatan beyin aktivitesinin güvenilir bir şekilde tespit edilebildiğinin ilk kanıtıdır ve bu beyin devrelerinin yıllarca rahatsız olan bir hastada bile sağlıklı bir duruma getirilebileceğini ortaya koymaktadır.

Çalışmayı yöneten San Francisco California Üniversitesi'nde (UCSF) klinik psikiyatri yardımcı doçentlerinden Katherine Scangos, “Daha önce psikiyatride bu tür kişiselleştirilmiş terapiyi yapamadık” dedi.

"Bu başarı başlı başına akıl hastalığının altında yatan beyin işlevi hakkındaki bilgimizde inanılmaz bir ilerlemedir."

Duruşmaya dahil olmayan Oxford Üniversitesi'nde danışman psikiyatrist ve doçent olan Prof Rupert McShane şunları söyledi: “Bu çarpıcı bir gösteri… yıkıcı.” Depresyonu olan kişilerin %10 ila %30'u en az iki ilaç tedavisine yanıt vermiyor bu Birleşik Krallık'ta yaklaşık 2,7 milyon kişiye eşdeğer.

Son yirmi yılda, Parkinson hastalığı ve epilepsisi olan on binlerce hastayı tedavi etmek için derin beyin stimülasyonu (DBS) kullanılmıştır. Bununla birlikte, depresyon için yapılan birkaç deneme hayal kırıklığıyla sonuçlandı. En büyük zorluk, beynin tek bir “depresyon alanına” sahip gibi görünmemesidir; birbiriyle bağlantılı birkaç alan söz konusu olabilir ve bunlar insanlar arasında farklılık gösterebilir.

Sarah'yı tedavi eden beyin cerrahı California San Francisco Üniversitesi'nden Prof Edward Chang, “Ruh halinin beyinde bir ağ olarak nasıl düzenlendiğiyle ilgili karmaşıklığın bir kısmını anlamaya başlıyoruz” dedi.

Titiz, kişiselleştirilmiş bir yaklaşım, en son ilerlemenin yolunu açtı. Bir hafta süren ilk aşamada, geçici bir beyin implantı geniş bir aktivite yelpazesi kaydederken, Sarah ruh halini düzenli olarak bir tablete kaydetti. Sarah'nın en düşük noktalarına eşlik eden amigdala bölgesindeki belirgin bir aktivite modelini belirlemek için bir makine öğrenme algoritması kullanıldı.

Deneme ve yanılma yoluyla bilim adamları, küçük bir elektrik dozunun anında ve derin bir etkiye sahip olduğu ortaya çıkan ventral striatum olan yakından bağlantılı bir beyin bölgesini belirlediler.

Sarah, "Stimülasyonu ilk aldığımda en yoğun sevinç hissini hissettim ve depresyonum bir an için uzak bir kabustu" dedi. "Sadece sesli güldüm. Beş yıl sonra ilk defa kendiliğinden güldüm ya da gülümsedim.”

Minimal invaziv cerrahinin ikinci turunda, amigdaladaki “depresyon imzası” aktivitesini tespit etmek ve otomatik olarak ventral striatuma stimülasyon iletmek için kafatasına gömülü küçük bir pil ünitesi bulunan kalıcı bir cihaz implante edildi.

Bu, her gün yaklaşık 300 kez olur, bu da yaklaşık 30 dakikalık stimülasyona eşdeğerdir. Sarah, ince bir uyanıklık ve pozitiflik hissinin yanı sıra, elektriksel nabza herhangi bir duyum eşlik etmediğini söyledi.

Scangos, "Semptomları ortaya çıktıkları anda tedavi edebileceğimiz fikri, tedavisi en zor depresyon vakalarını ele almanın yepyeni bir yoludur" dedi. Çalışmanın ayrıca depresyonun “kara kutu doğasından gelen” damgalanmayı ortadan kaldırmaya yardımcı olacağını umuyor.

Sami Usta Öğretmeni ile yarım asır sonra buluştu! Sami Usta Öğretmeni ile yarım asır sonra buluştu!

Sarah, tedaviden önceki hayatını zar zor hareket ettiği, artık fikirleri olmadığı ve “dünyada sadece çirkin olanı fark ettiği” bir hayatı anlattı. Beş yıl acı çektikten sonra tedavi seçenekleri tükendi. İmplantın derin etkisi, depresyonunun beyin biyolojisine dayandığını ve “ahlaki bir başarısızlık değil, tedavi edilebilecek bir bozukluk” olduğunu doğruladı.

Cihaz yaklaşık 35.000 dolar tutarındadır ve normalde epilepsiyi tedavi etmek için kullanılan NeuroPace RNS Sisteminin uyarlanmış bir versiyonudur.

UCSF ekibi şimdiden iki hastayı daha kaydetti ve tekniğin daha yaygın olarak uygulanıp uygulanamayacağını değerlendirmek için dokuz hastayı daha işe almayı umuyor.

OKB için derin beyin stimülasyonu kullanan bir denemeye öncülük eden University College London'da nöropsikiyatri profesörü olan Prof Eileen Joyce şunları söyledi: “Sonuçlar gerçek ve anlamlı. Translasyonel klinik sinirbilimin dikkate değer bir parçası. Şu anda dünyadaki başka birinin bunu yaptığından emin değilim ama gelecekte yapacaklarından eminim.”

McShane, yöntemin yaygın ve hemen uygulanmayacağını ifade ederken, “Çalışma hayatım boyunca hangi alanda heyecan verici gelişmeler olacağını düşünen bir tıp öğrencisi olsaydım, bunu psikiyatri düşünmek için bir neden olarak değerlendirirdim” dedi. Bulgular Nature Medicine dergisinde yayınlandı .