Döviz kurlarında tüm zamanların rekoru yaşanıyor. Dolar tarihinde ilk kez 9 liranın üstüne çıktı. 9 lira 4 kuruşla yeni rekorunu kırdı.

7 lira 37 kuruştu, sadece son 10 ayda Türk lirasındaki değer kaybı yüzde 22’yi geçti. Son 3,5 yılda ise tam 2 katına çıktı dolar kuru.

ZAMLAR KAPIDA

Son rekorda uzmanlara göre iğneden ipliğe yani zamların habercisi.

Ekonomistler; “Bu yükselişin nedeni Türk ekonomisini içinde bulunduğu durum. Çünkü Türk lirası sadece dolara karşı değer kaybetmiyor, diğer bütün paralara karşı da değer kaybediyor. Kurun ilk etkisini enerji fiyatlarında göreceğiz. Gaz, petrol, kömür ve elektrik gibi enerji ürünlerine çok ciddi zamların kapıda olduğunu tahmin etmek çok zor değil. Ekonomik gerçeklikten uzaklaşınca alınan kararların faturası da ağır oluyor. Bunun ilk etkisini de biz kurlarda görüyoruz.” yorumunda bulunuyor.

Elektrik, doğal gaz ve yakıt, dolardaki artıştan ilk etkilenecek kalemler.

Kamuya 1.360 personel alınacak Kamuya 1.360 personel alınacak

Buda üreticinin maliyetini arttırıyor. Başta gıda fiyatları olmak üzere her ürüne zam geliyor.

Mercimek ve nohut gibi ithal edilen ürünlerin fiyatı zaten hemen artıyor. Dışa bağımlı olmayan ürünlerde de maliyet artışı etiketlere yansıyor.

Vatandaşlar ise “Bu kur toplumun 9 misli fakirleştiğini gösteriyor. Zengin daha zengin edilirken fakir daha da fakir olacak bir sitemdeyiz. Artık pazara gitmeye korkar olduk.” diyor.