Bilim adamları, mevcut aşıların insanları korumak için hala iyi etki gösterdiğinden emin konuşuyorlar.

Delta, İngiltere’deki çoğu Covid enfeksiyonundan sorumlu olsa da, "Delta Plus" veya AY.4.2 vakaları artmakta. Son resmi veriler , Covid vakalarının %6'sının bu türden olduğunu gösteriyor.

Uzmanlar, büyük bir yükselişe geçmenin veya mevcut aşılardan kaçmanın pek mümkün olmadığını söylüyor. Ancak yetkililer, İngiltere'de Delta'ya kıyasla daha yüksek bir büyüme oranına sahip olabileceğine dair bazı erken kanıtlar olduğunu söylüyor.

UKHSA, "Bu alt soy, son aylarda Birleşik Krallık'ta giderek daha yaygın hale geldi ve Birleşik Krallık'ta Delta'ya kıyasla daha yüksek bir büyüme oranına sahip olabileceğine dair bazı erken kanıtlar var." Dedi.

Bununla birlikte, Delta'nın aksine, henüz bir "endişe verici varyant" olarak kabul edilmiyor ve risk seviyelerine göre varyantlara atanan en yüksek kategori.

Dünyada dolaşan binlerce farklı Covid türü veya varyantı var. Virüsler her zaman mutasyona uğrar, bu nedenle yeni sürümlerin ortaya çıktığını görmek şaşırtıcı değil.

SANKO Üniversitesi’nde  “Akciğer Kanserinde Tamamlayıcı Tedaviler” programı! SANKO Üniversitesi’nde  “Akciğer Kanserinde Tamamlayıcı Tedaviler” programı!

AY.4.2, virüsün hücrelerimize nüfuz etmek için kullandığı spike proteinini etkileyen bazı yeni mutasyonları içeren Delta'nın bir dalıdır.

Mutasyonlar Y145H ve A222V pandeminin başlangıcından bu yana çeşitli diğer koronavirüs soylarında bulundu.

Delta, Gamma, Beta ve Alpha Covid çeşitleri nelerdir?

ABD'de de birkaç vaka tespit edildi. Danimarka'da biraz vardı, ancak AY.4.2 ile yeni enfeksiyonlar o zamandan beri oraya gitti.

İngiltere, koronavirüse karşı tam korumaya sahip olduklarından emin olmak için kıştan önce yüksek riskli kişilere daha yüksek dozlarda Covid aşısı sunuyor.

Pandemi virüsünün mevcut varyantlarından herhangi birine karşı koruma sağlamak için yeni bir aşı güncellemesine ihtiyaç duyulacağına dair bir öneri yok.

UKHSA İcra Kurulu Başkanı Dr Jenny Harries şunları söyledi: "Halk sağlığı tavsiyesi tüm mevcut varyantlar için aynıdır. Aşı olun ve uygun olanlar için, çağrıldığınız anda uygun olan üçüncü veya takviye dozunuzu alın.

"Dikkatli olmaya devam edin. Kalabalık ortamlarda maske takın ve içeride insanlarla tanışırken odayı havalandırmak için pencere ve kapıları açın. Belirtileriniz varsa PCR testi yapın ve negatif sonuç alana kadar evde izole edin."