Tayvan Savunma Bakanlığı'na göre, yaklaşık 150 Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetleri (PLAAF) savaş uçağı, nükleer yetenekli bombardıman uçakları, denizaltı karşıtı uçaklar ve havadan erken uyarı ve kontrol uçakları Cuma gününden bu yana Tayvan Hava Savunma Tanımlama Bölgesine (ADIZ) girdi.

Çin uçuşları, Tayvan'ın kendi egemen hava sahası olarak kabul ettiği bölgeye (kıyılarından 12 deniz mili uzaklıkta) yaklaşmamış olsa da, Taipei'nin herhangi bir saldırıya yanıt vereceğini söylediği ADIZ adlı bir bölgeye girdiler.

Bu, radyo uyarıları, uçaksavar füze takibi veya savaş uçağı engellemeleri yoluyla yapılabilir.

Pazartesi günü, PLAAF, adanın geçen yıl bu tür faaliyetleri kamuoyuna bildirmeye başlamasından bu yana Tayvan'ın ADIZ bölgesine en fazla sayıda savaş uçağı - 56 - gönderdiğinde, Tayvan Savunma Bakanlığı radyo uyarılarının yapıldığını ve faaliyeti izlemek için hava savunma füze sistemlerinin konuşlandırıldığını söyledi.

Çin uçuşlarının artması sırasında hiçbir zaman gerçek savaşın yakın olduğu söylenmedi, ancak Batılı analistler Çin'in öfkeyle ateş etmeden birkaç puan kazanabileceğini söylüyor.

Center for a New American Security'de Hint-Pasifik güvenlik programında görevli olan Jacob Stokes, "Bu, birbiriyle bağlantılı birkaç hedefle, aylar ve yıllar boyunca gerçekleştirilmesi amaçlanan Pekin'den gelen iyi düşünülmüş bir program" dedi.

Stokes, "Tayvan'daki hükümeti sindirmeye ve Çin'in kendi kendini yöneten adaya ilişkin iddiasını uygulamaya yönelik siyasi-askeri sinyaller" dedi.

Stokes, "Tayvan ordusunu yanıt olarak uçakları karıştırmaya zorlamak, bu da Tayvan'ın daha küçük hava kuvvetlerinin ve pilotlarının yıpranmasına yardımcı oluyor ." Dedi.

Diğer analistler, PLA'nın Tayvan'ın dostlarına özellikle ABD , Japonya ve Birleşik Krallık'a gösterdiğini söylüyorlar, Taipei'ye verdikleri destek karşısında geri adım atmayacak.

Ayrıca, yerel Çin medyasındaki uçuşların geniş kapsamının, Pekin'in Tayvan'ı kontrol altına alma kampanyasına desteği artırmak için tasarlandığını söylüyorlar.

TAYVAN, ÇİN'İ KIZDIRACAK NE YAPTI?

Tayvan ve Çin, yetmiş yıldan fazla bir süre önce, mağlup Milliyetçilerin Taipei'ye kaçtığı bir iç savaşın sona ermesinden bu yana ayrı ayrı yönetiliyor.

Ancak Pekin, Tayvan'ı topraklarının ayrılmaz bir parçası olarak görüyor - Çin Komünist Partisi hiçbir zaman yaklaşık 24 milyonluk demokratik adayı yönetmemiş olsa da.

Ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, gerekirse Tayvan'ı ele geçirmek için askeri gücü dışlamayı reddetti.

İsviçre'deki Webster Üniversitesi'nde Hint-Pasifik ilişkileri uzmanı olan Lionel Fatton'a göre, "Çin'in Tayvan'ı istenmeyen eylemler, özellikle de bağımsızlığa dayalı inisiyatifler almaktan caydırmak için kaldıraçlara ihtiyacı var."

Fatton , Çin'in Tayvan'ın ADIZ kentine yaptığı uçuşlardaki artışın , Taipei'nin Trans-Pasifik Ortaklığı (CPTPP) serbest ticaret anlaşması için Kapsamlı ve Aşamalı Anlaşmaya katılmak için resmen başvuruda bulunmasının ardından geldiğini kaydetti.

PEKİN'İN HOŞ GÖREMEYECEĞİ TÜRDEN BİR EYLEM

Çobanlar ile çiftçiler arasında çatışma! 42 kişi hayatını kaybetti Çobanlar ile çiftçiler arasında çatışma! 42 kişi hayatını kaybetti

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lijian Zhao bir tweet'te, "Dünyada tek bir Çin var ve Tayvan, Çin topraklarının ayrılmaz bir parçası. CPTPP ile ilgili olarak, Tayvan'ın resmi nitelikte herhangi bir anlaşma veya organizasyona katılmasına kesinlikle karşıyız." dedi.