Türkiye'de, Türk vatandaşları hayat pahalılığından şikayet ederken Bulgarların kendi ülkelerine göre daha ucuz bulduğu Türk Pazarı sınır komşumuzun yüzünü güldürdü.

Ekonominin kendi ülkelerinde zayıf olduğunu, alım gücünün az olduğunu söyleyen Bulgarlar'ın yüzünü Türkiye güldürdü.

Faiz kararının ardından çarşı pazar hareketlendi ama bu hareketlenme Türk tüketicinin lehine olmadı. Bulgar Levası 1 Türk lirası karşısında 5 lira 70 kuruşa kadar değerlenince Edirne Ulus pazarında adım atacak yer kalmadı. Alışveriş poşetleri ellere ve alışveriş arabalarına zor sığdı.

2007 yılında Bulgar Levası 0,88 kuruş ile 1 liranın bile altındaydı. O yıllarda tam tersi Edirneliler ve Türkler Bulgaristan'a alışveriş için sık sık ayak basıyordu.

10 YILDA DURUM TERSİNE DÖNDÜ

Son 10 yılda giderek eriyen Türk Lirası karşısında durum tersine döndü.

Euro'ya endeksli Leva karşısında Türk Lirası en çok 2020’den 2021 yılına geçerken değer kaybetti.

Geçen yıl 3 lira 50 kuruş seviyelerinde olan Leva’da son dönemde TL'ye karşı değerlenen para birimlerinden oldu. 5 lira 72 kuruşa yükselerek 1 yılda yüzde 62 arttı.

Bulgarlar'ın alım gücü Türkiye'de katlandı. Türklerin Bulgaristan'da alım gücüde bir o kadar azaldı.

Esnaflar ise açık ve net konuştu. Pazar tezgahlarını adeta Bulgaristan'dan akın eden komşular için açtıklarını söyledi. Çünkü kurulan pazarda sadece Bulgarlar alışveriş yapıyor. Hem de kapış kapış.

AVM’de alışveriş yapan bir kadın kocasına tasma takıp gezdirdi! AVM’de alışveriş yapan bir kadın kocasına tasma takıp gezdirdi!

Dillerinde sadece ucuzluk olan Bulgarlar kameralara keyifle el sallayarak alışverişin tadını çıkardı.