Firmanın Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) tarafından sağlanan özel verilere dayanan Henley Pasaport Endeksi , 2006'dan beri dünyanın en seyahat dostu pasaportlarını düzenli olarak izliyor.

Covid pandemisinin son 18 ayında getirilen artan seyahat engellerinin, endeksin 16 yıllık tarihindeki en geniş küresel hareketlilik boşluğuna yol açtığını söylüyor.

Endeks geçici kısıtlamaları hesaba katmıyor, bu nedenle mevcut mevcut seyahat erişimini bir kenara bırakırsak, pasaport sahipleri sıralamasının en üstünde yer alan Japonya ve Singapur, teorik olarak 192 varış noktasına vizesiz seyahat edebiliyorlar. .

Bu, 199 pasaport endeksinin altında yer alan ve önceden vize gerektirmeden sadece 26 ülkeye erişebilen Afgan vatandaşlarından 166 daha fazla destinasyon anlamına geliyor.

AVRUPA HAKİM

İlk 10'un biraz altında, 2021'in son çeyreğine girerken sıralama neredeyse değişmedi. Güney Kore Almanya ile ikinci sırada (190 puanla) ve Finlandiya, İtalya, Lüksemburg, İspanya hep birlikte üçüncü sırada yer alıyor. (189 puanla).

AB ülkeleri her zamanki gibi listenin başında yer alırken, Avusturya ve Danimarka dördüncü sırada ve Fransa, İrlanda, Hollanda, Portekiz, İsveç beşinci sırada yer alıyor.

Bu hafta Covid-19 eliminasyon stratejisinden aşı sertifika sistemi lehine uzaklaştığını açıklayan Yeni Zelanda, Belçika ve İsviçre'nin ardından altıncı sırada yer alıyor.

2014'te birlikte en üst sırada yer alan Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık, şimdi daha mütevazı bir sıralamada yer alıyor. Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Malta ve Norveç ile birlikte 185 varış noktasına vizesiz veya talep üzerine vize ile 7 numarada yer almaktadırlar.

Avustralya ve Kanada sekizinci, Macaristan dokuzuncu ve Litvanya, Polonya ve Slovakya 182 puanla 10. sıraya yerleşti.

'BÜYÜYEN EŞİTSİZLİKLER'

Birleşmiş Milletler Üniversitesi Karşılaştırmalı Bölgesel Entegrasyon Çalışmaları Enstitüsü'nden Mehari Taddele Maru, raporda şu yorumu yapıyor: kişilerin çeşitli şekillerde

"Covid-19 ile ilişkili seyahat kısıtlamaları, küresel kuzey tarafından küresel güneyden hareketliliği engellemek için kullanılan göç sınırlama araçlarının araç kutusuna yapılan yeni eklemelerdir."

"Küresel ekonomiyi yeniden başlatmak istiyorsak, gelişmiş ülkelerin modası geçmiş kısıtlamalarla ısrar etmek yerine içe göç akışlarını teşvik etmesi kritik önem taşıyor" diyor. "Kaynak sahibi ülkelerin, gelecek nesli kendine çekerek ve hoş karşılayarak ekonomilerini geleceğe hazırlamaları gerekiyor."

2021'DE TUTULACAK EN İYİ PASAPORTLAR:

1. Japonya, Singapur (192 destinasyon)

2. Almanya, Güney Kore (190)

3. Finlandiya, İtalya, Lüksemburg, İspanya (189)

4. Avusturya, Danimarka (188)

5. Fransa, İrlanda, Hollanda, Portekiz, İsveç (187)

6. Belçika, Yeni Zelanda, İsviçre (186)

7. Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Malta, Norveç, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri (185)

8. Avustralya, Kanada (184)

Morga konulan kadın yeniden canlandı! Morga konulan kadın yeniden canlandı!

9. Macaristan (183)

10. Litvanya, Polonya, Slovakya (182)