Josef S, Sovyet savaş esirlerinin vurulmasında ve diğerlerinin Zyklon B gazıyla öldürülmesinde suç ortaklığı yapmakla suçlanıyor.

Nazi dönemi suçlularının adaletle yüzleşmesi için zaman daralıyor ve o şu ana kadar yargılanan en yaşlı sanık.

Armağan Çağlayan gözyaşlarıyla anlattı! Acı çekmek istemiyorum Armağan Çağlayan gözyaşlarıyla anlattı! Acı çekmek istemiyorum

Alt rütbeli Nazilerin yargılanması ancak son yıllarda oldu.

On yıl önce, eski SS muhafızı John Demjanjuk'un mahkumiyeti, savcıların insanları İkinci Dünya Savaşı'ndaki Nazi suçlarına yardım ve yataklık etmekle suçlamasına olanak tanıyan bir emsal oluşturdu. O zamana kadar cinayete doğrudan katılımın kanıtlanması gerekiyordu.

Alman mahremiyet yasaları nedeniyle Josef S olarak tanımlanan sanık, Brandenburg an der Havel'deki bir hapishanede özel olarak uyarlanmış bir spor salonuna götürüldü ve burada duruşma sıkı güvenlik önlemleri altında başladı.

Elinde bir evrak çantasıyla tekerlekli sandalyeyle sahanın dışına çıktı ve yürüyen bir çerçevenin yardımıyla içeri girdi. Fotoğrafçıların görmelerini engellemek için yüzünü mavi bir dosyayla korudu.

Josef S, bildirildiğine göre bir çilingir olarak yıllarca Brandenburg bölgesinde yaşadı ve dava hakkında kamuoyu önünde konuşmadı.

Avukatı Stefan Waterkamp mahkemeye, sanığın aleyhindeki iddialar hakkında duruşmada yorum yapmayacağını söyledi. Ancak Cuma günkü duruşmada kişisel durumu hakkında konuşacaktı.

Josef S, 1942'de Sachsenhausen'de ilk defa gardiyan olduğunda 21 yaşındaydı. Şimdi neredeyse 101, günde iki buçuk saate kadar mahkemeye çıkabileceği düşünülüyor. Duruşmaya Ocak ayına kadar devam edilecek.

Sadece Stutthof toplama kampında 3.000 gardiyan vardı ve sadece 50'si hüküm giydi. Bruno Dey, geçen yıl orada toplu katliama suç ortaklığı yapmaktan suçlu bulundu ve tecil edilmiş bir cezaya çarptırıldı.

Daha geçen hafta, Stutthof kampındaki bir Nazi sekreteri Irmgard Furchner, Hamburg'un kuzeyinde yargılanacaktı, ancak bir huzurevinden saatler önce kaçtı.

Sonunda Hamburg'da yakalandı ve duruşması 19 Ekim'e ertelendi. Bu hafta başlarında gözaltından serbest bırakıldı.