Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), kanatlı hayvancılık yapmak isteyen çiftçilere Kahramanmaraş ve 19 ilde yüzde 70 oranında maddi destek sağlıyor. Bu hibe için iki farklı destek programı bulunuyor.

Kanatlı Hayvandan Üretilen Et

Yumurta Üretimi

TKDK Tavukçuluk Hibesi başvurusu yapmak için şu şartlar aranır:

Kurulacak tavuk çiftliğinin belirlenen il sınırları içinde olması,

Çiftçinin 66 yaşından küçük olması,

Çiftçinin bu sektörde en az 3 senelik deneyimi olması,

Türkiye'nin en ucuz otomobili oldu 2. el fiyatına satılıyor! Türkiye'nin en ucuz otomobili oldu 2. el fiyatına satılıyor!

Çiftçinin en az 3 yıllık SGK kaydı olması.

TDKD’nin Destek Verdiği İller Hangileridir?

TDKD’nin hibe verdiği iller tavuk yetiştirmek için uygun olan yerlerden seçilir ve bu liste her sene güncel olarak değişebilir. 2022 yılında TDKD’nin hibe desteği yaptığı iller şu şekildedir:

Balıkesir

Malatya

Amasya

Erzurum

Hatay

Diyarbakır

Kahramanmaraş

Kars

Afyon

Van

Trabzon

Isparta

Ordu

Konya

Şanlıurfa

Çorum

Sivas

Samsun

Tokat

Yozgat

Bu illerde yaşayan çiftçiler, TDKD Tavuk Hibe başvurusu yapabilir.

Tavuk Çiftliği Nasıl Kurulur?

Tavuk çiftliği kurmak için öncelikle kişinin kendisini tanımalıdır çünkü yumurta ya da et üretmek arasında tercih yapmak gerekir. İkisini birden yapmak zahmetli ve maliyetli olduğundan bu tercihlerden bir tanesini seçmek çiftçinin yararına olacaktır.

Karar verildikten sonraki aşama çiftliğin kurulumunun maliyetini hesaplamaktır. Eğer bu hesaplama önceden yapılmazsa çiftliğin kurulumu yarıda kalabilir ve maddi zarar oluşur. Çiftlik kurarken mali destek almak için Ziraat Bankası gibi bankaların sağladığı Tavuk Çiftliği Kredisi gibi kredi ve destek başvuruları yapılabilir.

Çiftlik gider ve gelirlerini hesaplayıp karşılaştırmak da faydalı olacaktır. Gider, gelirden fazla olursa bu durum çiftçiyi zarara uğratır.

Maddi durumunuz yeterli değilse kendinize finansör bulmanız faydalı olacaktır.

Yeterli finans desteği sağlandıktan sonra çiftlikte kaç tavuk yetiştirileceği hesaplanıp, ihtiyaca göre yem, yemlik, su kabı, kümes inşaatı tedarik etme aşamasına geçilmelidir.