Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, ekonomiye ilişkin “torba kanun teklifinin” detaylarını açıkladı.

52 maddelik teklifin tam adı “Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”.

Maske ve sokağa çıkma yasağını ihlal eden vatandaşlara toplam 2,7 milyar lira ceza yazıldığını aktaran Elitaş, COVID-19 salgını ile mücadele kapsamında bu yasakları ihlal edenlere yazılan söz konusu alacaklardan vazgeçileceğini söyledi.

Mahkemeler “ceza kanuni değil” dedi

Hem sokağa çıkma kısıtlamasını hem de maske yasağını ihlal edenlere 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282. Maddesi uyarınca genellikle 3 bin 180 lira ceza kesiliyordu. Oysa kanuna göre para cezasının alt sınırı Vergi Usul Kanunu’na göre 789 TL.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi Başkanı Gökmen Yeşil bianet’e yaptığı açıklamada, idarenin, yani polisin de Valiliğin de böyle bir ceza kesmek için yetkisi olmadığını söylemişti.

Ankara, Adana ve Bolu’dan örnek mahkeme kararları da kesilen cezalar konusunda hukukçuları doğruluyor. Mahkemeler farklı gerekçelerle cezaları iptal ediyor.

Köpeğe tecavüz ederken suçüstü yakalandı! Köpeğe tecavüz ederken suçüstü yakalandı!

İstanbul, Bakırköy Meydanı’nda “İşimizi geri istiyoruz” eylemi yapan iki öğretmen Nursel Tanrıverdi ile Selvi Polat’a verilen idari para cezaları da mahkemelerce iptal edildi.

Bakırköy 6. Sulh Ceza Hakimliği ile Bakırköy 5. Sulh Ceza Hakimliği, sokağa çıkma yasağının, kanunla düzenlenmiş bir yasak olmadığına, bu sebeple ceza da kesilemeyeceğine hükmetti.

Hakimlik ayrıca, 3 bin 150 liralık para cezasının neden en üst sınırdan kesildiğine de bir açıklama getirilmediğini ekledi. 

Editör: Okebeli83 Okebeli83