Bu tanıma göre Türkiye nüfusunun ciddi bir şekilde yaşlanma eğiliminde olduğunu görmek gerektiğini dile getiren Aycan, şunları ifade etti:

AK Parti'den HÜDA PAR ziyareti! AK Parti'den HÜDA PAR ziyareti!

"2021 sonu itibarıyla Türkiye'de 65 yaş üstü nüfus, tüm nüfusun 9,7'sini oluşturmaktadır ve Türkiye ciddi bir şekilde yaşlanan bir toplum haline gelmektedir. Bizden daha yaşlı toplumlar da var. Yaşlı nüfus tüm dünyada artmaktadır.

Japonya, Kuzey Avrupa ülkeleri ve İtalya'da 65 yaş üstü nüfus, tüm nüfusun yüzde 20'sinden fazlasını oluşturmaktadır. Bu yaşlanmayla birlikte Türkiye'deki demografik yapı da değişmektedir. 65 yaş üstü nüfusumuzun yüzde 60'ını kadınlar, yüzde 40'ını erkekler oluşturmaktadır. Türkiye de doğumların azalmasıyla birlikte ciddi bir şekilde nüfusta yaşlanma da ortaya çıkmaktadır.

Özellikle hastalık tedavisinde ve bakımında ilerlemelerin de bunda etkisi var ve artık yaşlanan bir toplum grubuna girmeye başladık. Bu bir gerçek ve bunun artık birçok sosyal sebebi ortaya çıkıyor. Türkiye'de ciddi bir şekilde doğumlar azalmaktadır. Doğumların azalması toplumun yaş yapısını da etkilemiştir. O zaman bunu kabul edip buna hazırlıklı olmak lazım. Bu meclis araştırması açılması önerisi ile hem sorunların saptanmasını hem de bununla ilgili politikaların ve programların geliştirilmesi gerektiğini de belirtiyoruz."