Kahramanmaraş’ın önemli sanayi firmalarından Nazar Tekstil, kademeli olarak Türkiye'nin yıllık 60 milyon dolarlık uzun elyaflı pamuk ithalatını sıfırlamayı hedefliyor.

TÜBİTAK projesi ile Türkiye'de bir ilke imza atarak uzun elyaflı pamuk üreten Kahramanmaraş’ın önemli sanayi firmalarından Nazar Tekstil, kademeli olarak Türkiye'nin yıllık 60 milyon dolarlık uzun elyaflı pamuk ithalatını sıfırlamayı hedefliyor!


Tekstil ve ham maddeleri ile hazır giyim alanında önemli üretim kapasitesine sahip olan Kahramanmaraş’ta, Türkiye’de bir ilke imza atıldı! Türkiye'nin tekstil sektörü ihracatının yüzde 10'unu karşılayan Nazar Tekstil, Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile yaptığı çalışmalar ve TÜBİTAK’tan aldığı destekle Türkiye'de üretilmeyen uzun elyaflı pamuk üretti. Türkiye’de olmayan bu üretimle ilgili değerlendirmelerde bulunan Nazar Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi Nazlı Ceylan Balduk Kurtul, Türkiye'nin yıllık 60 milyon dolarlık uzun elyaflı pamuk ithal ettiğini, kendi ürettikleri pamuğu Türkiye geneline yayarak bu ithalatı kademeli olarak sıfırlamayı hedeflediklerini ifade etti.


KALİTELİ KUMAŞ İLE TÜRKİYE, AVRUPA ÜLKELERİ İLE REKABET ETME GÜCÜNÜ ARTIRACAK

Kamuya 1.360 personel alınacak Kamuya 1.360 personel alınacak

Pamuğun, Türkiye'nin en önemli kültür bitkilerinden biri olduğunu aynı zamanda Türkiye ekonomisine çok ciddi katma değer kattığını söyleyen Kurtul, tekstilin de hammaddesi olan pamukta dışa bağımlılıktan kurtulmak gerektiğini kaydetti. Türkiye'de yıllık 900 bin ton pamuk üretilirken, 1.6 milyon ton da ithal edildiğini ifade eden Nazı Ceylan Balduk Kurtul, "Dışa bağımlı olmamak için de kendi pamuğumuzu üretiyor olmamız lazım. Türkiye'de bir ilk olarak uzun elyaflı pamuğu ürettik ve bunun sonucunda iplikte ve kumaşta bu numuneleri denediğimiz de gayet güzel sonuçlar aldık. Supima ve giza pamuğunda 35-36 milim olan elyaf uzunluğu bizim pamuğumuzda 37-38 milim. Bu, çok önemli ve heyecanlandıran bir detay. Türkiye'nin yıllık uzun elyaflı pamuk ithalatı 7 bin ton civarında, bu da yaklaşık 60 milyon dolara tekabül ediyor. Bizim bu projemiz sonrasında 60 milyon dolarlık ithalat kademeli olarak azalacaktır çünkü Türkiye uzun elyaflı pamuk üretiyor hale gelecektir. Uzun elyaflı pamuk kaliteli iplik demek, kaliteli iplik, kaliteli kumaş demek. Bu sebeple tekstil sektöründe kaliteli kumaş üretebilir hale gelmemiz Türkiye için çok önemli. Kaliteli kumaş ile Türkiye, Avrupa ülkeleri ile rekabet etme gücünü artıracaktır" diye konuştu.

İLK HEDEFİMİZ BU TOHUMU KAHRAMANMARAŞ'TA ÜRETEBİLİYOR HALE GELMEK

Geliştirdikleri uzun elyaflı pamuğun verimliliğiyle ilgili araştırmaların devam ettiğini, ilk olarak Kahramanmaraş ve Nazilli bölgelerinde deneneceğini belirten Kurtul, "Daha sonra bu tohumu Türkiye'nin tüm tarım arazilerinde denenebilir hale geldikten sonra hangi şehirde, hangi toprakta etkili verimli olacaksa oradan ilerlemeyi düşünüyoruz ama bizim ilk hedefimiz bu tohumu Kahramanmaraş'ta üretebiliyor hale gelmek. Maalesef Türkiye'de pamuk çiftçiliğine özendiremiyoruz, desteklerini yeterli şekilde veremiyoruz. Çiftçi, mısır ekmenin pamuk ekmekten daha önemli olduğunu düşünüyor fakat Türkiye'de tekstil sektörü sanayinin lokomotif sektörlerinden bir tanesi ve asla vazgeçilebilecek bir sektör değil. Bunun da ana hammaddesi pamuk. Bu sebeple pamuk çiftçiliğinin özendirilmesi gerekiyor. Ve sonrasında çiftçilerin topladığı bu pamukların iyi çırçırlanması gerekiyor. Ben, bir pamuk tedarikçisi olarak aldığım pamuklarda özellikle Amerika'dan kontaminasyon, yani yabancı madde garantisi alabiliyorum fakat Türkiye'den aldığım pamuklarda asla bana yabancı madde garantisi verilmiyor. Bunun da önüne geçmemiz gerekiyor. Biz güzel pamuk ürettik, uzun elyaflı pamuk ürettik fakat onu kötü çırçırlarsak bu pamuğun iyi kalitede olması hiçbir anlam ifade etmiyor. Bu sebeple bu sektörün de acilen tekrardan popüler edilmesi lazım ve ilk eylem planlarından birinin de bu olması gerektiğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.