Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’a göre bu durum yeni dalgaların habercisi. Çünkü aşılamada toplumsal bağışıklığı sağlaya bilecek düzeyde değil.

Son 24 saatte 210 hasta daha yaşamını yitirdi. Vaka sayıları ise günlerdir 30 bin sırında geziyor. Aşılama oranı düşük, vaka sayıları yüksek.

İstanbul ve İzmir’de azda olsa bir gerileme görüldü vaka sayılarında. Ancak yeni açıklanan haritaya göre Ankara’da artış var. Önceki hafta yüz binde 343 vaka olan ilde bu sayı 394’e yükseldi.

Enfeksiyon hastalıkları derneği başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’a göre 5. Ardından da 6. Dalga kapıda.

Ceyhan göre yeni dalgaların önüne geçilmesinin nihai çözümü aşı. Oysa Türkiye henüz tüm nüfusun yüzde 53’ünü, 18 yaş üstünü ise yüzde 72’sini çift doz aşılayabildi. Nüfusun tamamının yüzde 75’ine ulaşılması gerekiyor.

SANKO Üniversitesi Hastanesi'nde “Palyatif Bakım Eğitimi” SANKO Üniversitesi Hastanesi'nde “Palyatif Bakım Eğitimi”

ABD’DE AŞI ZORUNLULUĞU

Korona virüs için ülkeler yeni kararlar alıyor. ABD, Ocak ayından itibaren 12 yaş ve üstüne aşı zorunluluğu getirdi.

5. VE 6. DALGALAR KAPIDA

Prof. Ceyhan; “Bu iş ilk başladığında bin’lerde takıldık. Arkasından hep 5 binlerde takıldık. Şimdi bu takılmalar bize bir dalganın başlayacağını gösteriyor. Çizginin düz gitmesini engellememiz lazım.

Bunu dalga diye söylemek kolay ama her gün 200-250 ölüm oluyor. Ekonomi bir türlü toparlayamıyor. Turizm etkileniyor. İnsanların ruh sağlığı etkileniyor. Her dalga insanlara büyük darbe vuruyor.

Dünya’da son 10 günde rakamlara bakıldığında aşağıya doğru bir gidiş gözlemleniyor. Türkiye’de haftalık ortalamalarına bakıldığında hala bir artış dönemi devam ediyor. Bu böyle sürdüğü sürece 5. Ve 6. Dalgaları yaşayacağız.”