İnternette ''Satılık Bebek'' Şoku! Yer Türkiye İnternette ''Satılık Bebek'' Şoku! Yer Türkiye

Kurumun 15 Mart’ta kabul edilen Kahramanmaraş E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Ziyareti Raporu’na göre bir yılda toplam 376 mahkûma disiplin cezası verildi.

Kurumun 15 Mart’ta kabul edilen Kahramanmaraş E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Ziyareti Raporu’na göre bir yılda toplam 376 mahkûma disiplin cezası verildi. Toplam 802 tutuklu ve hükümlünün bulunduğu cezaevinde, mahkûmlar disiplin cezalarının kaldırılmasına yönelik 50 şikâyet başvurusu yaptı. TİHEK raporunda, şikâyetlere ilişkin İnfaz Hâkimliği’nin karar verdiği aktarıldı ancak kararın ne olduğu açıklanmadı. İdarenin bir yılda verdiği disiplin cezaları şöyle:

•Kınama: 113
•Bazı etkinliklerden men bırakma: 81
•Ziyaretçi kabulünden yoksun bırakma: 78
•Haberleşme ve iletişim araçlarından yoksun bırakma: 25
•Hücreye koyma cezası: 79

180 MAHKÛMUN 158’İ CEZALI

TİHEK’in 18 Ocak’ta kabul edilen Bayburt M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Ziyareti Raporu’nda ise burada bir yılda 158 mahkûma disiplin cezası verildi. Toplam 180 tutuklu ve hükümlünün tutulduğu cezaevinde, cezaların konularına göre dağılımları şöyle:

•Bazı etkinliklere katılmaktan alıkoyma: 50
•Haberleşme veya iletişim araçlarından yoksun bırakma: 8
•Hücreye koyma: 21
•Kınama: 29
•Ücret karşılığı çalışılan işten yoksun bırakma: 33
•Ziyaretçi kabulünden yoksun bırakma: 17

AİLELERİYLE GÖRÜŞMELERİ ENGELLENİYOR

Cezaevinde yaşananlar kamu kurumlarının raporlarına yansırken tutuklu ve hükümlülerse gönderdikleri mektuplarla seslerini duyurmaya çalışıyor. Çok sayıda cezaevinden BirGün’e mektup gönderen mahkûmlar, uzun süreli disiplin cezalarıyla baş başa. Tekirdağ 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde kalan 6 mahkûma açlık grevi yaptıkları için 10 Ocak’ta ve 15 Mart’ta ayrı ayrı 1’er ay ziyaretçi kabulünden ve haberleşme araçlarından yoksun bırakma disiplin cezası verildi. Mahkûmlar, cezalara karşı Tekirdağ 2’nci İnfaz Hâkimliği’ne şikâyette bulundu. Ancak hâkimlik bu şikâyeti reddetti.

İzmir Buca 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nden mektup gönderen tutuklular, kitap ve yayın haklarının gaspından türlü disiplin cezalarıyla çok sayıda hakka el konduğunu belirtti. 7 tutukluya 3 ay ziyaretçi kabulünden yoksun bırakma cezası verildiği aktarılan mektupta, bu cezaya karşı yapılan itirazın da reddedildiği belirtildi. Kocaeli 1 No’lu F Tipi Cezaevi’ndeki mahkûmlar ise nisan ayında pandemi bahane edilerek açık görüşün yalnızca 2 kişiyle sınırlandırıldığını yazdı. Mektuplarının sansürlendiğini ifade eden tutuklular, iletişim kurmalarının engellendiğini ifade etti. Adalet Bakanlığı’nın bayramda aldığı açık görüş kararından ‘görüş yasağı’ verilen mahkûmların yararlanamadığına değinilen mektupta, hapishane idaresinin de tutuklu aileleriyle görüşmediği söylendi. Mektupta, hak ihlallerine karşı 30 günlük açlık grevi yapan 17 mahkûma disiplin cezaları verildiği belirtildi.