Tekstil ve Metal mutfak eşyaları sektöründe İtalya, Makedonya, Sırbistan, Bulgaristan, Mısır, Irak , Çin, Afrika ve Avrupa  ülkeleri başta olmak üzere 60 ülkeye ihracatın yapıldığı Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Abdullah Çinkay, şehir ekonomisi ve OSB’deki ticaret hacmini değerlendirirken gelecekte yıldızı parlayacak sektörlere de dikkati çekti.

Emeklilik yaşı değişecek mi? Emeklilik yaşı değişecek mi?

Çinkay, bölgenin tekstil ve çelik sektöründe yoğunlaşan ekonomisinin artık doyma noktasına ulaştığını,  ilerleyen süreçte yatırımların enerji ve diğer üretim alanlarına yöneleceğini tahmininde bulundu.

Sanayinin gelişiminin ülke ekonomisi açısından öneminin tartışılmaz bir gerçek olduğuna vurgu yapan Çinkay, buna rağmen sanayicilerin yeni yatırım için yer bulamadığını, bu nedenle yeni bir OSB’ye ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.

BÖLGENİN PROFİLİ

Kentin tekstil ve çelik sektöründe yoğunlaşan ekonomisinin  tahmini 250 milyon dolarlık ticaret hacmi sağladığını belirten  Çinkay, “lTürkiye’nin marka bölgelerinden biri olarak yolumuza devam ediyoruz. Ancak,  yeni sanayi bölgeleri ihtiyacı önemli bir sorun olarak güncelliğini koruyor” diyerek, şunları kaydetti:

“Bölgemizde toplam parsel sayısı 75 adet olup bunun, 64 adedi sanayi parseli 11 adedi de sosyal, idari tesis, hizmet destek alanı ve teknik altyapı parsellerinden oluşmaktadır.

Bölgemizde 64 adet sanayi parselinden 56’sı üretimde, 2’si  inşaat aşamasındadır. 2 adet üretime ara veren firmanın bulunduğu bölgemizde 4 adet de  boş parsel mevcuttur. 

Bölgemizde faaliyet gösteren firmalarda tekstil, teknik tekstil, madeni mutfak eşyaları, bakalit kulp, melamin mutfak eşyaları, alüminyum levha, mobilya, bina yalıtım söve, endüstriyel klima, endüstriyel yumuşatıcı, oluklu mukavva, bulgur, full fat soya, dokuma kumaştan mamul hazır giyim ürünleri ve cam kapak üretilmektedir.

Bölgemizde üretimde olan firmalarda 10.917 kişi çalışmakta olup, ayrıca inşaatı devam eden firmaların inşaatlarında 150 kişiye istihdam sağlanmaktadır.”

EKONOMİK DALGALANMALARIN ETKİSİ        

“Pandeminin de etkisiyle Türkiye açısından zorlu süreçler yaşansa da, ülkede atılım ve gelişme meydana geldiğini göz ardı edemeyiz”  görüşünü dile getiren Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Abdullah Çinkay, şöyle devam etti:

“Türkiye’nin dününe bugününe baktığımızda, geçmişteki zararları telafi ettiğini görüyoruz. İş dünyası için yönetimsel sistemin oluşturacağı zafiyetler ve bu zafiyetlerin meydana getireceği ekonomik dalgalanmalara bu ülkenin tahammülü kalmadı. Ülkenin içinden geçtiği süreç bize istikrarın kalıcı olacağını gösteriyor. Pazar problemi yok iş gücü sıkıntısı var.”

2.33 MİLYAR LİRALIK YATIRIM

Tekstil ve metal mutfak eşyaları sektöründe 60 ülkeye yılda tahmini 250 milyon dolarlık ihracat yapıldığını ifade eden Çinkay, “Bölgemizdeki temel tüketim girdileri sanayinin bacalarının tüttüğünü gösteriyor. Nitekim, 2022 yılı Ağustos ayı itibariyle 404.478.162,00 kw elektrik ve 1.247.669,00 m³ su tüketimi olmuştur.

Bölgemizde firmaların tamamlanan yatırım tarihindeki değerlerle yatırım miktarı 1.832.780.477,81-TL.’dir. İnşaatı devam eden, proje aşamasındaki ve ilave yatırım yapan firmaların yatırım tutarı ise 500.000.000,00 TL olacaktır.”

 KALİTELİ ENERJİ İÇİN TRAFO MERKEZİ KURULDU

Abdullah   Çinkay, bölgenin enerji ihtiyacının yanı sıra sanayi tesislerinin GES yatırımlarının sisteme bağlantısının yapılabilmesi ve artan elektrik talebinin karşılanabilmesi için 154 KVA Kahramanmaraş OSB Trafo Merkezi TEİAŞ tarafından kuruldu. Bölgemiz 217 adada yapımı tamamlanmış olup Trafo Merkezini besleyecek olan Yüksek Gerilim İletim hattının tesis edilerek bağlantısının yapılması işlemleri devam etmektedir. Bu önemli yatırım için emeği geçlere teşekkür ederiz.

Bölgemizde Teknik ömrünü doldurmuş eski tip trafo binalarının sökülerek, yerine scada uyumlu yeni sistem metal-enclosed hücrelerle donatılmış 2 adet 21 metre Prefabrik ve 6 adet modüler olmak üzere 8 adet yeni trafo binasının yapımı tamamlanmıştır. Bölgemizde Teknik ömrünü doldurmuş eski tip trafo binalarının sökülerek, yerine Yeni sistem hücrelerle donatılmış 8 adet yeni modüler trafo binasının yapım işi bitirilmiştir.”

TEMİZ OSB TEMİZ ÇERVE İÇİN ARITMA TESİSİ

 Bölgedeki firmalarına  hizmet verecek günlük 4000 metreküp arıtma kapasitesine sahip evsel ve endüstriyel atıksu arıtma tesisi yapımının tamamlandığını belirten Çinkay, “Bölgemizde bulunan tüm firmaların Atıksularının bağlantısı yapılarak arıtma tesisinin çalıştırılmasına başlanmış olup tüm kirli sular ve atıklar arıtılmaktadır” dedi.

“YENİ SEKTÖRLERE YATIRIM YAPMALIYIZ”

Kahramanmaraş’ta yatırımların daha çok tekstil ve çelik sektöründe yoğunlaştığını belirten Çinka, “ Bu sektörler doyuma ulaşırken, ilerleyen süreçte yatırımların enerji ve diğer üretim alanlarına yöneleceğini düşünüyoruz. Şehrimizde ve Türkiye’de enerji, çimento, demir-çelik, bilgisayar teknolojisi gibi alanlar ise stratejik sektörlerin arasında değerlendiriliyor. Bundan dolayı bu sektörlerde gelecekte Kahramanmaraş’ın da önemli rol oynayacağını düşünüyoruz.”