Kandilli Rasathanesi’nin verilerine göre, Tevekkeli mevkiinde meydana gelen depremin ardından Kahramanmaraş 13 kez daha sallandı.

Depremler kentte büyük korku ve paniğe neden olurken, depremlerin büyük bir bölümünün Dulkadiroğlu ilçesinde yoğunlaştığı görülüyor.

WhatsApp-Image-2022-07-27-at-11.02.46

UZMANLARDAN KORKUTAN AÇIKLAMA!

Türkiye’nin en tehlikeli fay hattı olarak bilinen Doğu Anadolu Fay Hattının, 508 yıldır 7 ve üzeri deprem oluşturmayan Gölbaşı-Türkoğlu segmenti arasındaki Tevekkeli mahallesi merkez üssü 4.6 şiddetinde oluşan depremin artçılarının olabileceğini belirten Jeoloji Yüksek Mühendisi Pınar Yüzbaşıoğlu vatandaşları dikkatli olmaya davet etti.

40 yaşındaki Kaynana 24 yaşındaki damadıyla kaçtı! 40 yaşındaki Kaynana 24 yaşındaki damadıyla kaçtı!

DAF HAREKETE GEÇTİ

Her 400 yılda bir deprem olan Doğu Anadolu Fay Hattının 7.0 ve üzeri depremlere 5 asırdır suskun olduğunu belirten Jeoloji Yüksek Mühendisi Pınar Yüzbaşıoğlu, dün meydana gelen 4.6 şiddetindeki depremin küçükte olsa bir stres boşalttığını fakat bu sarsıntının fay hattını harekete de geçirebileceğini söyledi.

ŞEHİR MERKEZİNDE DE HİSSEDİLDİ

Dünyada hiçbir teknolojinin depremi önceden bilme imkanına sahip olmadığına da vurgu yapan Yüksek Mühendis Yüzbaşıoğlu; “Saat 09.11 sıralarında önce 4.4 olarak açıklanan daha sonra da 4.6 olarak güncellenen sarsıntı nedeniyle korkulu anlar yaşadık. Merkez üssü Dulkadiroğlu ilçemize bağlı Tevekkeli Mahallesi olan ve yer kabuğunun 3.4 km altında oluşan deprem şehir merkezinde de etkili bir şekilde hissedildi.

108 YIL ÖNCE DEPREM OLMASI LAZIMDI

Son bir aydır Pazarcık ilçemize bağlı en büyüğü 3.8 şiddetinde irili ufaklı onlarca sarsıntının oluştuğunu gözlemliyoruz. Oluşan bu sarsıntılar DAF’ın ana kolunda değil, ara kollarda olduğunu da görüyoruz. Bilindiği üzere geçmişte yıkıcı depremler oluşan bir bölgede yaşıyoruz. Üniversitemizin yaptığı araştırmalarla her 400 yılda bir olan depremin zamanını 108 yıl geçtiğini gördük. Biriken aşırı stresin bugün, yarın, belki de 10 yıl sonra enerji boşaltacağını yani sarsıntı oluşturacağını düşünüyoruz, zamanını bilmiyoruz ama burada kesinlikle bir depremin olacağını çok iyi biliyoruz.” dedi.

DAİRE ALACAKLAR SAĞLAMLIĞINA BAKARAK ALIN

Kahramanmaraş’ta genellikle depremin gündemde olmadığını, böyle sarsıntılar veya büyük depremlerin yıl dönümlerinde gündeme geldiğini de hatırlatan Jeoloji Yüksek Mühendisi Pınar Yüzbaşıoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü; “Deprem kentindeyiz ve deprem gerçeğiyle yaşamamız lazım. Buna göre önlem almamız lazım. Kahramanmaraş’ın zemini sıvılaşmaya müsait bir zemin olması nedeniyle, sağlam zeminde olmayan yapılar çok büyük bir risk taşıyor. Müteahhitler ucuza mal etmek için her şeyi yapıyor, daire alacak müşterileri de ucuz almak için hiçbir şeye dikkat etmiyor. Hal böyle olunca da küçük sarsıntılar büyük riskleri beraberinde getiriyor.

DİRİ FAY HATLARI MEVCUT

Yarına bırakmayalım, yarın çok geç olabilir, şimdiden tedbirleri alalım. Sağlam zeminler üzerine sağlam yapılar yapalım. Kahramanmaraş’ın içerisinden geçen Kahramanmaraş Fay zonlarının hala diri olduğunu bilerek, o diri hatların üzerinde hiçbir önlem alınmadan 13-14 katlı binalar yapıldığını da maalesef üzülerek gözlemliyoruz.”