Doğurup doğurup bebekleri bırakıp kaçıyordu! Sonuncuda yakalandı! Doğurup doğurup bebekleri bırakıp kaçıyordu! Sonuncuda yakalandı!

Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Daha sonra İYİ Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Av. Ahmet Çabukel, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Çabukel'in konuşması şu şekilde: Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım. Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım! Kükremiş sel gibiyim; bendimi çiğner, aşarım; Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım. Türkün bağımsızlığına verdiği kıymetin, bunun için bütün varlığını feda etme şuur ve kararlılığının; savaş meydanlarındaki gayretinin sözden örülmüş anıtıdır İstiklal Marşımız... Ve şairine sonsuza kadar Türk milletinin gönlünde taht kurma payesini vermiştir. Türk milleti İstiklal Marşımıza konu olan milli kahramanlık destanı yazan kahramanlara; bu kahramanlığı destanlaştıran ve ‘Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın’ diyen Mehmet Akif’e minnettardır.

‘Yetişecek çocuklarımıza ve gençlerimize görecekleri öğrenimin sınırları ne olursa olsun, en önce ve her şeyden önce Türkiye’nin bağımsızlığına, kendi benliğine ve milli geleneklerine düşman olan bütün unsurlarla mücadele etme gereği öğretilmelidir. Dünyanın milletler arası durumuna göre böyle bir mücadelenin gerektirdiği ruhsal unsurlarla donanmış olmayan fertlere ve bu nitelikte fertlerden oluşan toplumlara hayat ve bağımsızlık yoktur.’ demek suretiyle bağımsızlığın önemine vurgu yapan milletimizin banisi aziz Atatürk’ün duygularını İstiklal Marşımızda Aziz Akif ne güzel dile getirmiş. Bastığın yerleri "toprak!" diyerek geçme, tanı! Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı.     Sen şehîd oğlusun, incitme, yazıktır atanı; Verme, dünyâları alsan da, bu cennet vatanı. Bu maksatla, emek ve yüreğini koyan ulusal şairimiz, Mehmet Akif Ersoy’un betimlediği İstiklal Marşımızın içeriğini oluşturan; her kelime, her cümle, her kıta milletimizin ruhu ile bütünleşmiştir. Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak; Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak. O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak; O benimdir, o benim milletimindir ancak. Ve Şairimizin dediği gibi ‘Korkma!’ diyoruz, ‘Korkmayın!’ diyoruz… hataları söylemekten, yanlışların üzerine gitmekten vatanımız, bayrağımız, çocuklarımız, ailelerimiz için geleceğimiz için korkmayın diyoruz. Korkmayın diyeceğiz ve korkmayacağız. Bu vesile ile, başta Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının armağan ettiği Cumhuriyetimizin ilelebet payidar olması, milletimizin her şart ve ahvalde inançlarını dinç tutacak ve kahramanlık menkıbelerini unutturmayacak şairimizin yarattığı İstiklalimizin destanı marşımızın kabulünün 101.yılını minnet ve şükranla anıyoruz. ‘Ne mutlu Türküm diyene’