Tekstil, Enerji, Otomotiv, Tarım ve Sigorta gibi birçok sektörde faaliyet gösteren ancak, son yıllarda enerji yatırımlarında yoğunlaşan  İSKUR,  grup şirketlerinin tüm yatırımlarının yanı sıra enerji yatırımlarını da ‘’ Doğaya ve Çevreye Saygı, İnsana Saygıdır’’ ilkesini göz önünde bulundurarak  sürdürüyor.

 2030  vizyonu ve sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında enerji yatırımlarına hız kesmeden devam eden İskur Grup Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kurtul, grup şirketlerine ilişkin faaliyetleri konusunda şu bilgileri verdi:

Benzine kallavi zam geliyor! Benzine kallavi zam geliyor!

“Şirketimiz birden çok faaliyet alanında hizmet vermekte olup bunlar; Tarım, Tekstil, Otomotiv, Enerji, Sigorta, Turizm gibi genel hatlardan oluşmaktadır. Türkiye’de önde gelen tam entegre  kuruluşlar arasında yer alan şirketimizde İplik, Örme Kumaş, Denim, Dokuma Kumaş, Boya ve Konfeksiyon olmak üzere Tekstilin her alanında faaliyetlerini  tam kapasite olarak yürütmektedir.”

ENERJİ & YENİLENEBİLİR ENERJİYLE ÜRETİM

2030  vizyonu ve sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında enerji yatırımlarına da  hız kesmeden devam ettiklerini belirten İsmail Kurtul, “Günümüzde küresel enerjinin yüzde 80’i fosil yakıtlardan elde ediliyor. Yenilenebilir enerji kaynakları kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltmada en kritik rolü üstlendiğini düşünüyorum” diye konuştu.

“Bu düşünce ile Kahramanmaraş’ta bulunan ana kampüsümüz ve diğer lokasyonlarda bulunan fabrikalarımızın çatılarının tamamını Güneş enerji panelleri ile kaplatarak son iki yılda güneş enerjisi alanında çok önemli yatırımlar yaptık” diyen Kurtul, şöyle devam etti:

“Bu bağlamda İskur olarak enerjinin her alanında var olmayı ilke edinen grubumuz bugüne kadar yaptığı yatırımlarla yenilenebilir enerji kaynaklarından Hidroelektrik Elektrik Santralleri (HES), Rüzgar Elektrik Santrali (RES), Güneş Elektrik Santralleri (GES), Kojenarasyon Elektrik Santralleri, Bioyokütle Elektrik Santrallerinde (BES) ve Jeotermal Elektrik Santrali (JES) temiz ve yerli elektrik üretimi ile ülke ekonomisine ve iklim değişikliği programlarına önem vererek katkı sağlamaya devam etmektedir.”

YAĞMUR SUYU ENERJİYE DÖNÜŞECEK

İsmail Kurtul, sürdürülebilirlik anlamında projelerinin sadece elektrik üretimine odaklı olmadığını belirterek, “Bu yıl projelendirdiğimiz ve devreye alınacak olan ‘’Yağmur suyunu geri kazanma’’ projesi kapsamında, çatılarımızda dizayn edilecek olan yağmur hasadı sistemini de hayata geçirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

SIFIRA YAKIN ATIKLA ÜRETİM

Kuruluşundan bu yana Geri Dönüşüm bilincine sahip ve bunu hayata geçiren öncü kuruluşlar arasında yer alan İSKUR Grup Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kurtul,  şöyle devam etti:

“Üretim ağımızın belirli aşamalarında ortaya çıkan firelerimiz, muhteviyatına uygun olarak belirlenir  ayrıştırılır ve preslendikten sonra iki aşamada tekrar hayata kazandırılır

A) Herhangi bir işlem görmeden başka bir ürünün hammaddesi olabilecek durumda olanlar;

B) Tekrar hayata kazanabilmek için işlem görmek zorunda olanlar;

Burada temel prensibimiz en az enerji ve maliyetle döngüyü sağlamaktır.

Bu bağlamda işlem görmeden başka bir ürüne hammadde olabilecek ürünlerimiz ilgili ağa sevk edilir, işlem görmek durumunda olanlar ise 2018 yılında faaliyete geçirdiğimiz Kayra Elyaf Geri Dönüşüm firmamıza sevk edilir. Kayra Elyaf 50 Gün/

Ton  ayırma, ayrıştırma ve geri dönüşüm kapasitesine sahip olup hem üretim sırasındaki atıkları ‘Pre Consumer ‘ hem de nihai tüketicinin kullanımından sonraki atıkları “post customer” elyaf haline dönüştürür. Faaliyetleri uluslararası “GRS” disiplini içerisinde olup gerekli ekolojik standartlara uygunluğunu “OECOTEX” belgesiyle ispatlamıştır.”

GERİ DÖNÜŞÜMDE TEMEL MANTIK

Kurtul, geri dönüşümde temel mantığın en az enerjiyle kazanım sağlamak olması gerektiğinin altını çizerek, “Herhangi bir işlem görmeden başka ürünlere hammadde olabilecek yapıda olanlar işlemsiz dönüştürülmelidir. Fiziksel dönüşümle kazanım yapma maliyetleri de oldukça düşüktür. Kimyasal dönüşümlerde yapılan işlemin fayda/maliyet x miktar rasyoları iyi değerlendirmelidir. Biz kendi iç döngümüzde kendi kendi iş kolumuzla ilgili olanları kendimiz dönüştürürken kağıt veya plastik gibi olanları geri dönüştürülmek üzere diğer tesislere göndermekteyiz. Kendi tesislerimizde ayrıca  Yenilenebilir enerji yöntemlerini kullanarak sürdürülebilir posizyonlar almaya çalışıyoruz” dedi.

ARGE

İSKUR olarak ilk AR-GE merkezini yaklaşık beş yıl önce kurduklarını anımsatan İsmail Kurtul, “Geçtiğimiz yıl İSKUR Denim firmamız adına yaptığımız AR-GE merkezi başvurumuz kabul edildi ve bu yıl İskur Denim firmamız da AR-GE merkezini kurarak çalışmalarına büyük bir hızla başladı” bilgisini verdi.

Ar-ge merkezlerinde gerek sürdürülebilirlik, gerek geri dönüşüm, gerek daha az enerjiyle ve tasarrufla üretim yapabilmek konularında her geçen gün  bir adım daha ileriye gittiklerin belirten İsmail Kurtul, kısa zamanda çok önemli konularda, çok büyük başarılar elde etmenin gururunu yaşadıklarını kaydetti.