Yüksek teknoloji ürünü saç bandı, insanları sakinleştirdiği iddia ediliyor. Bandı kullananlar çeşitli yorumlar yapıyor.

Kafa bandının bir nörofeedback veya EEG (elektroensefalogram) cihazı görevi gördüğü ve sporcular arasında popülaritesi artan bu cihazın kullanıcının beyin dalgalarını ölçtüğü biliniyor.

Stresli bir beyin, artan elektriksel aktivite nedeniyle daha fazla dalga veya sinyal verdiğinden, fikir şu ki, meditasyonla birlikte kafa bantları, kullanıcının kendisini daha sakin olması için eğitmesine yardımcı olabilir. Ve sonra sırayla performanslarını artırıyor.

Ancak, doktorlar tarafından epilepsi ve felç gibi durumları test etmek için kullanılan bu tür cihazlar, insanların streslerini azaltmalarına yardımcı olmada gerçekten faydalı mı?

Bayan Baumert, iki yıl önce FocusCalm adlı bir kulaklığı denedikten sonra öğrenmek istediğini söyledi. “Kendim kullandıktan sonra, 'Bu konuda daha fazla araştırma yapmak istiyorum' dedim” diyor.

Bu nedenle, ürünün arkasındaki firma olan Massachusetts merkezli BrainCo ile temasa geçti. İlgili üniversite çalışmaları ve halter ve kış sporlarına katılımı göz önüne alındığında, onu 2020'de ve yine bu yılın başlarında birkaç aylığına yarı zamanlı, ancak ücretli bir araştırmacı olmaya davet ettiler.

Bayan Baumert artık cihazın çalıştığından emin. "Nasıl daha iyi kontrole sahip olacağımı ve hala çok yüksek patlayıcı güç çıkışına sahip olurken daha rahat bir duruma geçmek için hangi eğitimi almam gerektiğini görselleştirmem ve öğrenmem gerekiyor."

BrainCo başkanı Max Newlon, kafa bandının bir kişinin beyin dalgası sinyallerindeki 1.250 "veri noktasını" izlemek için bir AI (yapay zeka) yazılım algoritması kullandığını açıklıyor. Bir cep telefonu uygulamasına bağlanarak, onları 0'dan 100'e kadar bir ölçekte puanlıyor ve 100 en sakin olanı.

Çoğu zaman ortalama bir insan görünüşe göre 50 işaretinin etrafında gezinir.

2015 yılında teknoloji üzerinde çalışmaya başlayan Bay Newlon, "Bu pasif bir önlem, beyninize hiçbir şey girmiyor" diyor. "İnsanlarımız, öğrenmek için aileleriyle vakit geçirmek gibi... Kendileri hakkında ve onları bu odaklanmış ve sakin duruma neyin getirdiğini keşfedin."

Bedeni daha güçlü yapan fiziksel egzersiz gibi, Bay Newlon da insanların beyinlerini gevşetmeyi öğrenebileceğini ve beceri bir kez kazanıldığında kalıcı olduğunu söylüyor.

Bir başka EEG kafa bandı geliştiricisi, Kanadalı firma InteraXon, 2014 yılında ürününü - Muse'u yarattı.

Aynı zamanda daha sakin hissetmenize yardımcı olmak ve daha sonra meditasyonu veya daha iyi uykuyu desteklemek için tasarlanmıştır.

Beyin dalgalarını ölçmenin yanı sıra kalp atış hızını, nefes alma hızını ve kişinin duruşunu da kaydeder. Ve yağmur ormanları gibi yatıştırıcı sesleri çalan bir uygulama ile birlikte gelir.

Core i3, i5, i7 ve i9 işlemciler rafa kalkıyor! İşte yeni isimleri Core i3, i5, i7 ve i9 işlemciler rafa kalkıyor! İşte yeni isimleri

InteraXon'un CEO'su Derek Luke, müşterilerinin ya stres ve kaygı gibi "hayatlarındaki bir sorunu çözmeye çalıştıklarını" ya da belirli bir spordaki performansları gibi bir şeyde "proaktif olarak iyileştirmeye çalıştıklarını" söylüyor.

Bunların hepsi kulağa hoş geliyor, ancak İngiliz klinik ve adli psikolog Dr Naomi Murphy, tüketici EEG cihazlarına karşı temkinli.

Kafa bantları, insanları ortalama bir beyin için "normlar" üzerinde çalışmaya teşvik ediyor, diyor. “Bu, bazı insanları kullandıktan sonra aşırı veya yetersiz uyarılmış hissetmelerine neden olabilir - belki de beyinleri 'ortalama' beyne tam olarak uymadığından” diye ekliyor.

"Bazı insanlar ölçümleri yararlı veya pekiştirici bulurken, birçoğu 'nöro-teknolojiye' ilgi duyuyor çünkü kendilerini bir güvenlik açığı, performanslarıyla ilgili bir endişe ile tanımlıyorlar ve veri kullanımı bunu daha da kötüleştirebilir."

Bu arada, önde gelen bir yapay zeka uzmanı olan Oxford Üniversitesi'nden Prof Sandra Wachter, insanları daha az stresli hale getirmeyi amaçlayan EEG cihazlarının hiç gerekli olup olmadığını sorguluyor.

Budist ve Hindu yöntemlerini üstün olarak göstererek, "Farkındalık eğitimi ve meditasyon, AI'nın geleneksel uygulama yöntemlerini geliştirebileceği çok az yer gördüğüm alanlardan biri olabilir" diyor.

Bir kişinin farkındalığını bir ortalamaya karşı ölçmek, asıl noktayı kaçırıyor, "sadece kendini dinlemek" olduğunu söylüyor.

"Ayrıca, 'ideal rahatlama' veya 'sorunlu stres düzeyi puanları' diye bir şey yoktur çünkü her insan farklıdır."