EDEHABER/Özel Haber

İnternette ''Satılık Bebek'' Şoku! Yer Türkiye İnternette ''Satılık Bebek'' Şoku! Yer Türkiye

Safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi’nin “Akıllı Şehirler Gerçekten Akıllı Turizm Destinasyonları mı?” başlıklı araştırmasına konu olan 7 büyükşehir ile birlikte Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, ‘Akıllı Turizm Yönetimi’ başlığı altındaki başarısı ile dikkatleri çekti.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’ün girişimleri ile kentin turizm konusundaki akıllı şehir uygulamaları, bilimsel makalelerde yer buldu.

Kahramanmaraş, Büyükşehir Belediyesi’nin akıllı şehircilikteki akıllı turizm yönetimi sayesinde akıllı şehircilikte öne çıkan 7 büyükşehrin ortalamasının üzerinde başarı elde etti. 

AKILLI TURİZM YÖNETİMİNDE KAHRAMANMARAŞ’A ARTI PUAN

Safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi’nin (SAKTAD) ‘Akıllı Şehirler Gerçekten Akıllı Turizm Destinasyonları mı?’ başlıklı araştırmasına konu olan İstanbul, Antalya, Bursa, Ankara, Konya, Gaziantep ve Kayseri gibi 7 büyükşehir ile birlikte Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, ‘Akıllı Turizm Yönetimi’ başlığı altındaki başarısı ile dikkatleri çekti.

maxresdefault

Buna göre kendisi ile birlikte söz konusu 8 büyükşehrin 57,13 olan ortalamasına karşılık 66,66’lık puan alan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Akıllı Bilgi sistemi, Akılı gezi başlığı altındaki ‘Sanal rehber, E-Tur, Bilişim, Sosyal medya, Mobil Uygulama gibi daha bir çok konularda hanesine artı puan yazdırdı.

KAHRAMANMARAŞ’IN TURİZMDE YILDIZI PARLIYOR

Sahip olduğu tarih, doğa ve kültürel turizm değerleri ile Anadolu’nun adeta açık hava müzesi konumunda olan Kahramanmaraş, sahip olduğu bu zengin turizm potansiyeli doğrultusunda her fırsatta turizm kenti yapacaklarını vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, ağırlık verdiği turizm çalışmalarının meyvesini gerek şehre gelen ziyaretçiler, gerekse yapılan bilimsel araştırmalara ilişkin yazılan makalelerle alıyor.

KAHRAMANMARAŞLA İLGİLİ ARAŞTIRMADAN BAZI BÖLÜMLER ŞÖYLE…

Kahramanmaraş’ta ziyaretçilerin destinasyon hakkında çeşitli bilgileri alabilecekleri (tarihi, turistik alanları ve yemek kültürü gibi) kahramanmarassehirrehberi.com resmi internet sitesi bulunmaktadır. Sitede bulunan sosyal medya hesaplarının aktif olarak hizmet vermediği tespit edilmiştir. Bunun yanında destinasyonda ziyaretçilerin kullanımına sunulan Kahramanmaraş mobil uygulaması ile Gezede mobil uygulaması turizm varlıkları ile ilgili video, ses ve metin olarak bilgiler sağlamaktadır (Dulkadiroğlu Belediyesi, 2021). Uygulama konum bilgisine ulaşım izni verildikten sonra hem yakın çevrede bulunan turistik çekilikler hakkında bilgi vermekte hem de çeşitli rotalar (Müzeler rotası, Kurtuluş rotası) aracılığıyla destinasyonun ziyaret edilmesi kolaylaştırılmaktadır.

1-4

Tablo 8’de yer alan uygulamalar haricinde Kahramanmaraş Kurtuluş Destanı Panaroma Müzesi’nde 3D formatında videolar ve kiosklar bulunmaktadır. Bunun yanında Yedigüzel Adam Edebiyat Müzesi’nde ise, kiosklar ve projeksiyonlar ile seslendirmeler yapılan özel salonlar ziyaretçilere hizmet vermektedir. Son olarak şehrin belirli noktalarında insanların hem dijital cihazlarını şarj edebilecekleri hem de ücretsiz Wi-Fi hizmeti sunan çeşitli istasyonlar yer almaktadır.

İstanbul, Antalya, Bursa, Ankara, Konya, Gaziantep, Kayseri ve Kahramanmaraş illerine yönelik ulaşılan bulgular, araştırma kapsamında belirlenen 34 kriter çerçevesinde incelenmiştir. İllere yönelik yapılan değerlendirme Tablo 9’da yer almaktadır.

2-4