Kapalı çarşı esnaflarından Halit Bağrıaçık’ın da eşlik ettiği konferansta Ahiliğin esnaf ve insan üzerindeki etkisi anlatılarak gelecek nesillere aktarıldı.

Kahramanmaraş’ta Ahilik Hareketi Derneğini kurarak farkındalık oluşturan projelere imza atan Dernek Başkanı Kadir Can Şentürk Nezihe Öksüz Anadolu Lisesi Öğrencilerine bir konferans vererek ahiliğin insanlar üzerindeki etkilerini anlattı.

54a3d654-5ab1-47eb-a001-e8364b8915f2

Öğrencilerle birlikte ahilik duası da yapan Başkan Şentürk; “Ahilik; eli açık, cömert demek. Ahiliği doğuran sebepler var; Ahi Evran hazretleri 1171 yılında Azerbaycan’da doğup Anadolu’ya geliyor, İbn-i Sina’dan, Kırmani hazretlerinden özel dersler alıyor ve kendisi şifacı olduğu için Evran ismi de oradan geliyor. Anadolu’ya gelen Ahi Evran hazretleri Kayseri, Konya ve Kırşehir’de çeşitli yöntemlerle esnafları şekillendiriyor.

Dandanakan ve Malazgirt zaferleriyle Anadolu’nun kapıları Türklere açılıyor. Biz Türkler avcı ve göçebe bir milletiz. Anadolu’ya girdiğimizde yerleşik hayata geçmemiz için han lazım, hamam lazım, yurt lazım ve en önemlisi de meslek lazım. Ahi Evran hazretleri bu açığı çok iyi görüyor ve bundan tam bin yıl önce 32 sanat ve Zanaat dalını örgütleyerek Anadolu’da sanayi devrimini gerçekleştiriyor.” Dedi.

Papucu dama atılmak deyiminin nereden geldiğini de anlatan Kahramanmaraş Ahilik Hareketi Derneği Başkanı Kadir Can Şentürk, Çarşıda gezen Ahi Evran Hazretlerinin ayakkabı esnaflığını iyi yapamayan ve kaliteli mal yapmaktan kaçınan bir esnafın papucunu dama atması sonucu o esnaf o çarşıda barınamayıp gittiği rivayetinden geldiğini söyledi. Dünyadaki ilk kadın teşkilatını Bacıyan-ı Rum olarak Ahi Evran Hazretlerinin kurduğunu da dile getiren Başkan Şentürk, İngiltere’de bile kadına hakları 1950’li yıllarda verilirken, biz Türkler 12. Yüzyılda kadının ekonomi ve sosyal olarak yerinin belirlediklerini söyledi.

60 koyunu çalıp satan çoban parayı pavyonda yedi! 60 koyunu çalıp satan çoban parayı pavyonda yedi!

Öğrencilere sık sık nasihatler de bulunan Başkan Şentürk’ün ardından kürsüye gelen Kapalı Çarşı esnaflarından Halit Bağrıaçık esnaflığın ilkelerini anlattı. Hayatından anektodlarda paylaşan Bağrıaçık, Kanaat etmenin, azimli olmanın, dürüş ve çalışkan olmanın çok önemli olduğunu bunları da samimiyetle devam ettirmenin daha önemli olduğunu söyledi. Öğrencilere sık sık okumaları konusunda tavsiyelerde de bulunan Bağrıaçık okuyan bir insanın kültür hazinesine hiç kimsenin gücünün yetemeyeceğini de sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından okul yönetimi Ahilik Hareketi Derneği Başkanı Kadir Can Şentürk’e, bunun gibi önemli bir konuyu öğrencilere anlattığı için teşekkür ederek plaket takdim etti.

Editör: Okebeli83 Okebeli83