Bazı kişilerin her gün duş alması gerekirken, bazıları ise birkaç günde bir duş olabilir. Çok sık duş almanın cildin mikrobiyomunu, ciltte yaşayan yararlı bakteri olumsuz yönde etkileyebileceğini ve mantarları öldürerek bağışıklık sistemine yardımcı olabileceğini unutmayın. Bununla birlikte, yeterince sık duş almamak akne ve cilt tahrişi gibi bazı enfeksiyonlara yol açabilir. Peki çok sık duş aldığınızda ya da çok az duş aldığınızda vücudunuzda neler değişebilir? Birlikte öğrenelim

NE SIKLIKLA DUŞ ALMALIYIZ?

Bazı insanlar için gün aşırı veya üç günde bir duş almak yeterli olabilir. Duş almadığınız günlerde, kendinizi temizlemek için bir bez kullanabilirsiniz. Gözenekleri tıkayabilecek kiri, makyajı ve güneş kremini çıkarmak için her gece yüzünüzü yıkamak da iyi bir fikirdir. Elleri yıkamak son derce önemlidir. Enfeksiyonun yayılmasını önlemeye yardımcı olmak için hasta olduğunuzda veya hasta olan diğer kişilerin yanındayken daha sık yıkayın.

HER GÜN DUŞ ALMAMIZ GEREKİYOR MU?

Terleyen, alerjenlere veya tehlikeli kimyasallara maruz kalan kişiler günlük olarak duş almak isteyebilir. Tarım işçileri, bahçe işçileri, inşaat işçileri, sporcular, yoğun egzersiz yapan kişiler günlük olarak duş alabilirler. Banyo ihtiyaçları yıl boyunca da değişebilir. Yazın çok sıcak, kışın soğuk olan bir bölgede yaşıyorsanız, sadece yaz aylarında günlük duş gerekli olabilir.

PEKİ YA GÜNDE 2 KEZ DUŞ ALMAK?

Tamamen gerekliyse günde iki kez duş alabilirsiniz. Sabun ve suya, özellikle sıcak suya aşırı maruz kalmak cildin doğal dengesini bozabilir.

Günde iki kez duş almak cildin kurumasına, pul pul dökülmesine ve kaşınmasına neden olabilir. Bu durum özellikle sedef hastalığı veya egzama gibi cilt rahatsızlıkları olan kişiler için sorunlu olabilir.

NE KADAR SÜRE DUŞ ALMADAN DURABİLİRİZ?

Duş arasında ne kadar süre durabileceğiniz, günlük aktivitelerinize, ne kadar kirli veya terli olduğunuza ve ne tür alerjenlere veya kimyasallara maruz kalabileceğinize bağlıdır.

Banyo yapmadan çok uzun süre kalmak vücut kokusuna neden olabilir. Ölü deri hücreleri, ter ve yağ da birikme eğilimindedir ve bu da gözenekleri tıkayabilir. Bu durum sivilceye meyilli kişilerde sivilce oluşumunu tetikleyebilir.

Egzersiz yaptıktan veya terledikten sonra, mümkün olan en kısa sürede duş aldığınızdan emin olun. Uzun süre terli ve nemli giysiler giymek, bakteri veya mantar enfeksiyonları riskini artırabilir.

AYLARCA DUŞ ALMAZSAK NE OLUR?

Aylarca banyo yapmamak, deride kahverengi ölü hücreler, kir, ter ve kirecin oluştuğu bir durum olan dermatitis ihmala yol açabilir. Bu durum, vücutlarını yeterince temizleyemeyen insanlarda görülür. Ayrıca, ameliyat sonrası ameliyatlı bölgede ağrı hissedilmesi ve o bölgenin yıkanmaması sonucu da bu durum oluşabilir. Dermatitis ihmala, düzenli olarak temizlenerek tedavi edilebilir.

SAĞLIKLI DUŞ İÇİN BU ÖNERİLERE DİKKAT

Ne sıklıkta duş alırsanız alın, cildinizi olabildiğince sağlıklı tutmak için yapabileceğiniz şeyler vardır.

Sıcak su kullanın. Sıcak su, cildi sebum gibi koruyucu yağlardan arındırabilir.

Duşunuzu beş ila 10 dakika aralığında tutun.

Kurutmayan bir sabun kullanın.

Sabunu yalnızca vücudun belirli bölgelerinde kullanın. Köpüğü kokuya meyilli noktalarla (koltuk altı, kasık, kalça ve ayaklar) sınırlayın.

Vücut peelingi veya lif kabağı kullanıyorsanız çok sert ovalamayın. Havlu kullanırken ovmak yerine cildinizi kurulayın.

SANKO Üniversitesi’nde  “Akciğer Kanserinde Tamamlayıcı Tedaviler” programı! SANKO Üniversitesi’nde  “Akciğer Kanserinde Tamamlayıcı Tedaviler” programı!

Duştan sonra nemlendirin. Cildiniz kuru veya hassas olma eğilimindeyse, cildiniz hala nemliyken vücudunuza kokusuz bir nemlendirici krem, vücut losyonu veya yağ sürün.

Lifinizi temiz tutun ve nemli bırakmayın.