AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, teklife dair değişiklik sinyali verdi.

AK Parti ve MHP tarafından hazırlanan ve 40 maddeden oluşan 'sosyal medya yasası' teklifi TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’nda yaklaşık 15 saat süren görüşmelerin ardından kabul edildi. Teklif, tali komisyon olan Dijital Mecralar Komisyonu’nda kabul edilmesinin ardından önümüzdeki hafta esas komisyon olan Adalet Komisyonu’nda ele alınacak.

AK Parti'de 6 il başkanı değişti! AK Parti'de 6 il başkanı değişti!

Meslek örgütü temsilcilerinin itirazlarını dile getirdiği komisyon görüşmeleri sırasında CHP, HDP ve İYİ Parti, teklifin en tepki çeken maddelerinden Türk Ceza Kanunu’na “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçunun eklenmesinin öngörüldüğü 29. maddenin teklif metninden çıkarılması için önerge verdi. Bu önergeler reddedilirken teklifin sahibi isimler arasında yer alan AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, yasa teklifinde değişiklik yapılabileceğinin sinyalini verdi.

Yer yer tansiyonun yükseldiği komisyon görüşmeleri sırasında en tepki çeken düzenleme 29’uncu madde oldu. Bu maddeye göre, "Halk arasında endişe, korku ve panik yaratmak amacıyla kamu barışını bozma" ve benzeri gerekçelerle "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suç kapsamına alınması öngörüldü. Bu suçun da bir yıldan üç yıla kadar hapis ile cezalandırması teklif edildi.

Komisyon görüşmeleri sırasında konuşan AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan’ın, “Bir boşluk görüyor musunuz” sorusuna, “Görüyorum” yanıtı verdi.

CHP’li Özkan’ın, “Peki medyaya ‘haber kaynağını açıkla’ diyecek miyiz” sorusuna ise AK Partili Özdemir, “Hayır, 'Haber kaynağını açıkla’ bizim bu 29’uncu maddede yok, böyle bir şey demeyeceğiz” ifadeleriyle yanıt verdi. Özdemir teklifte yer alan “fail” ifadesinin ise haberin kaynağı olmadığını haberi yayınlayanı kastettiğini söyledi. CHP’li Özkan’ın, “Gazeteci haber kaynağını açıklamaya zorlanamaz diyelim” önerisi üzerine AK Partili Özkan, “Evet, tarif koyalım o zaman” yanıtını verdi.

CEVAP DÜZELTME YAYIN SÜRESİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILACAK

İnternet haber sitelerinde cevap düzeltme metninin bir hafta durmasını öngören düzenlemede de değişiklik sinyali verildi. Teklifin imzacısı AK Partili Özdemir, “Burada, internet haber sitesi sahibi arkadaşlarımız da bu sürenin çok uzun olduğunu, internetin, bu sistemin çok hızlı işleyen bir sistem olduğunu söylediler. Bu doğrultuda, bunu şöyle düzeltmeyi düşünüyoruz: İlgili yayının yapıldığı internet haber sitesinin haberin yayınlandığı yerde yirmi dört saati ana sayfada olmak üzere bir hafta yani yirmi dört saatten sonra arka sayfalara gidebilir şeklinde” diye konuştu.

Komisyon görüşmelerinin sonuna doğru yeniden konuşan AK Partili Ahmet Özdemir, çok önemli alanlarda çok ciddi notlar aldıklarını ifade ederek, “Bazı konularda zaten bizim de fikrimiz değişiklik, tadilat yapmakla ilgiliydi ama burada, yeni elde ettiğimiz bilgiler de var; arkadaşlarımızla bunlara yeniden çalışıyoruz” dedi ve teklifte bazı maddelerin düzenlenebileceğinin sinyalini verdi.

Teklifi hazırlayan isimler arasında yer alan MHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, komisyon görüşmelerinden faydalanacaklarını ve değerlendireceklerini ifade ederek, “Komisyonda değerlendireceğimiz bazı hususlar var, bazıları için söz de verdik. İnşallah, milletimize, ülkemize hayırlı bir yasa olur. Bizim maksadımız öyle sansür falan değildir” dedi.