1 TL'lik madeni paranın ağırlığının 8,2 gramdan 6,6 grama düşürüldü. 1 TL'lik madeni paraların gramajının 2 gram birden düşürülmesi 1 TL'nin ürünler karşısındaki ağırlığını da azalttı. 

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, yeni 1 TL'ler enflasyon karşısında tıpkı vatandaş gibi hafifleyip inceldi. 1 TL'lik madeni paranın yeni versiyonuyla ilk kez karşılaşan vatandaşlar ise sahte para endişesi yaşadı.

Kuzu etine zam yağmuru! Kuzu etine zam yağmuru!

Haberde belirtilen detaylara göre, maden değeri üzerinde yazılı değerini yaklaşık üç kat aştığı söylenen 1 TL'nin hurdacılar tarafından toplanıp eritilerek haksız kazanç sağlandığı ifade ediliyordu. Darphane ve Damga Genel Müdürlüğü, 1 TL'nin madeni ağırlığını düşürdüğü halde resmi internet sitesinde 1 TL'nin tanıtıldığı bölümde gramaj bilgisini değiştirmeyerek eksilen gramı halka açıklamadı.

Otomatlar algılamadı 

1 TL'nin ağırlığının değişmesi özellikle madeni paraların ağırlığına göre, hassas bir şekilde ayarlanıp çalışan otomatlarda sıkıntılara yol açtı. Otomatların gramajı düşmüş 1 TL'leri para üstü olarak verdiği, ancak ürün almak için otomatlara geri atıldığında sistemin çalışmadığı, parayı tanımlayamadığı ifade edildi. 1 TL'nin ağırlığının değişmesi nedeniyle binlerce otomatın yeniden ayarlanmak zorunda kalınacağı bildirildi.

1 TL'lik madeni paraların gramajının 2 gram birden düşürülmesi 1 TL'nin ürünler karşısındaki ağırlığını da azalttı. Örneğin, bugüne kadar 1 TL'lik madeni paralarla 5 liralık ekmek almak için markete giden vatandaş, cebinde toplam 41 gram ağırlığında beş tane 1 TL taşıyordu. Şimdi vatandaşın cebi hafifledi, aynı ekmeği almak için cebindeki 1 TL'liklerin toplam ağırlığı 33 grama düştü. 1 TL'lerle soğan alanların cebindeki ağırlık da 164 gramdan 132 grama indi.