IMEI kayıt harçları %6238 oranında arttı! IMEI kayıt harçları %6238 oranında arttı!

İşletmeci Hasan Akkuş, Kahramanmaraş’ta zarar ettiğini söyleyen ve her fırsatta zam isteyen fırıncıların, market ve kapıcılara 1 lira 60 ve 1 lira 70 kuruştan ekmek sattığını ileri sürdü.

Kahramanmaraş'ta zabıta ekipleri izin olmadığı halde ekmek üreten unlu mamuller işletmesine kapatma kararı tebliğ etti.

Zabıta kararına itiraz eden HSE Akkuş Kardeşler işletme sahibi Hasan Akkuş ile zabıta görevlileri arasında tartışma yaşandı.

Tartışma sonrası gazetciye açıklama yapan Hasan Akkuş, Kahramanmaraş’ta ekmek satış fiyatlarıyla ilgili çok çarpıcı bilgiler verdi.

Kentte fırıncıların zarar ettiğini ancak ekmeği bakkala 1 lira 70 den 1 lira 60 kuruştan kuruştan verdiklerini belirtti.

‘Kazanmıyorsanız vermeyin o zaman’ diyen Akkuş şunları söyledi;

“Kahramanmaraş'ta bu ekmek konusunda bir rant peşinde 10-15 fırıncı arkadaşımız. Bu rant'ın içinde odalar başkanı Erol Güneş'te mevcut. Bu olayın başını Erol Güneş çekiyor. Bu Erol Güneş 15-20 fırıncıdan aylık belli bir para topluyor. Gayrı resmi hiç bir dayanağı yok. Ve vekil tutmuşlar, avukat tutmuşlar, bu adamlar kendilerinden başka fırın açılmasın, kendilerinden başka ekmek üretmesin, kendilerinin pislik içinde hijyen koşullarının taşımadığı, sağlık koşullarının taşımadığı şartlarda, işletmeleri gezilsin kamerayla ani baskın yapılsın, işletmelerinde neler var, hamam böcekleri, fareler, pislikler, ekmek sepetleri kısaca örnek vereyim, yerlerde sürünüyor pislik içinde, o sepetlerin içine ekmek düzülüyor, halka gönderiliyor, tekrar yine onların içine ekmek konuluyor.Sağlık hijyen neresinde bunun. Ve bunlar belediyeye zabıtaya baskı yapıyorlar, bu işletmeler unlu mamul ruhsatıyla ekmek üreten, evet ekmek üretiyoruz ama saglık ve hijyen bir şekilde vatandaş gelip ekmeğini, simidini bizzat alıyor. Dışarıya ekmek göndermiyoruz. Bu fırıncı arkadaşlar para topluyor oda başkanına veriyor, Bu toplanan paraalrı birilerine pay ediyor, Bu işletmelere müsade edilmesin diye. İşletmelerde ekmek çıkmasın diye. Fırıncılar ne yapıyor, para kazanmıyoruz diyorlar. Peki maliyetler arttı para kazanmıyorlarsa niye markete, bakkala 1 lira 70 den 1 lira 60 kuruştan kuruştan ekmek veriyorsunuz. Kazanmıyorsanız vermeyin o zaman. Bakkal senin sırtından para kazanıyor. Kapıcı senin sırtından para kazanıyor. Sermaye koymamış, kdv ödemiyor. Vergi ödemiyor. Sen cımalarken, birilerine para kazanmıyorum diye saldırırken, birileri de senin sırtından milyonlar kazanıyor, peki bunun suçu kimde? Bu 8 tane ekmek çıkaran unlu mamullerde mi? Önce kendi ticaretlerine baksınlar. Önce kendi ticaretlerini istişare etsinler. Uncunun, malzemecinin hamallığını yapıyorlar, köleliğini yapıyorlar.''

Market ve Bakkallara 1 lira 60 kuruştan ekmek vereceklerine böyle her mahalleye temiz hijyenik fırınlar açılsa halk ekmekte 2 liraya ekmek satılıyor, o zaman 3 liraya değil de bu tür unlu mamul işletmeleri de 2 liraya ekmek satarlar mı sorusuna, Akkuş; ''aynen en güzeli, bende sabah yaparım ekmeği 2 lira. Benim diğer arkadaşlarımda yapar ekmeği 2 lira.” 

5 AYDA 3 KEZ ZAM YAPILMIŞTI

Kahramanmaraş Fırıncılar Odası, 26.03.2022 tarihinde 2,5 lira olan ekmeğin 27 Mart Pazar gününden itibaren 3 lira olduğunu açıklamıştı.

Kahramanmaraş’ta ekmeğe en son 11.12.2021 tarihinde zam yapılmış ve 220 gramlık ekmeğin gramajı 200 grama düşürülüp 2 lira 50 kuruş’tan satılma kararı verilmişti.

Bu zamdan önce ise 23 Ekim 2021 tarihinde Kahramanmaraş'ta 220 gram ekmek 2 lira olarak belirlenmişti.

Son fiyat artışı ile kentte ekmeğe 5 ay içinde 3. kez zam yapılmıştı.

HALK EKMEK 2 LİRA

Kahramanmaraş'ta 200 gram Halk ekmek ise 2 liraya satılıyor.